Dačić: Učiti od Pupinove diplomatije 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da političko delovanje uglednog naučnika Mihaila Pupina predstavlja inspiraciju i za našu savremenu diplomatiju, jer je on učinio mnogo da obezbedi podršku SAD Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

I danas, Srbija i države regiona mogu lakše očuvati i dodatno produbiti mir, bezbednost i prosperitet Zapadnog Balkana uz podršku velikih sila poput SAD i kao neodvojivi deo šire porodice evropskih naroda, rekao je Dačić na skupu povodom godišnjice Pupinovog rođenja i 100 godina od završetka Pariske konferencije.

On je konstatovao da Pupinovo delovanje pokazuje i koliko je značajno da mala zemlja, koja je bila bliska saveznica velikih sila u Velikom ratu, stalno radi na tome da obezbedi podršku i savezništvo moćnijih država.

Osim podrške tokom rata, posebno treba istaći njegov doprinos ostvarenju pregovaračkih ciljeva naše državne delegacije na Pariskoj mirovnoj konferenciji, tokom koje je Pupin bio jedna vrsta pridruženog i vrlo predanog nezvaničnog člana, kazao je Dačić.

On je poručio da nikada ne treba zaboraviti da je u nekim od ključnih pitanja o kojima se pregovaralo Pupinova intervencija kod Amerikanaca i predsednika Vudra Vilsona lično, znatno pomogla delegaciji Kraljevine SHS.

Dačić je naveo da su to, pored ostalog, pitanje razgraničenja sa Rumunijom u Banatu, veoma teško i komplikovano pitanje Dalmacije i odnosa sa Italijom, kao i dodela Bleda Kraljevini SHS.

Bez obzira na velike razlike i promene koje su se dogodile od vremena Pariske mirovne konferencije, kako u našem regionu, tako i u svetu, neka pravila i zakonitosti u diplomatiji i međunarodnim odnosima ostaji isti, ukazao je Dačić.

On je dodao da bi se zato mogle izvući pouke iz priče o Pupinu i njegovom doprinosu u Parizu koje Srbiji mogu pomoći da se i danas bolje orijentiše u često nepredvidivim okolnostima međunarodne politike.

Pupinov primer nas uči i da postojanje bliskih kontakata, ili ličnog prijateljstva, nije samo po sebi dovoljno za stabilnu i održivu saradnju i dugotrajniju podršku velike sile u cilju realizacije interesa jedne male zemlje, poput Srbije, naglasio je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je da se interesi i ciljevi Srbije usklade sa principima i načelima koje zastupaju velike sile. Naša strategija danas treba da bude povezana sa traženjem onih vrednosti ili elemenata politike velikih sila koji se poklapaju sa našim ciljevima, poručio je on.

Dačić je objasnio da se to odnosi, na primer, na ono što se naziva „evropskim vrednostima“, u slučaju EU, ili odgovarajuća načela međunarodnih odnosa za koja se zalažu SAD, Rusija ili Kina, a u skladu su, ili bar nisu kontradiktorna, sa ciljevima i interesima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari