Dačić: Ukoliko bi Srbija okrenula leđa Rusiji, to bi bila izdaja 1

Ukoliko bi Srbija okrenula leđa Rusiji i uvela sankcije toj prijateljskoj državi, to bi bila potpuno porazna, gubitnička i mogu slobodno da kažem izdajnička politika, a tada bi se otvorila vrata da Kosovo postane punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), izjavio je za Novosti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić ukazuje da Kosovo sada ima većinu u Generalnoj skupštini UN i tu bi mogli da ostvare svoj cilj, ali Savet bezbednosti UN je poslednja linija odbrane da Kosovo dobije „stolicu na Ist Riveru“, jer su tu Kina i Rusija.

Ako bismo izgubili te prijatelje, ne bismo našli druge koji će da brane naše interese, ukazao je Dačić koji navodi da su laži da je prijateljstvo Beograda i Moskve razlog zašto se Srbiji ne otvaraju pregovaračka poglavlja.

Prema njegovim rečima, poglavlja će biti otvorena kada članice Evropske unije (EU) procene da je došlo do napretka u pregovorima Prištine i Beograda.

Brisel ne namerava da menja agendu pregovora i način na koji se dolazi do tema, a to je zajednički pristanak. Otvoreni smo za dijalog i traženje rešenja, rekao je Dačić.

Neće biti prekida pregovora jer EU to neće dozvoliti, navodi Dačić koji ističe i da niko živ ne zna šta je pravno obavezujući sporazum sa Kosovom jer je izvesno da sve članice EU neće podržati da to znači priznavanje nezavisnog Kosova.

Govoreći o odnosima u Socijalističkoj partiji Srbije, čiji je lider, Dačić je rekao da intervju funkcionera SPS Branka Ružića „nije bio potreban i nije bio dobar“.

Zaključak stranačkih organa je da ovo ne sme da se ponovi. Ružić je pričao da nije dobro interpretiran i da je naslov izvučen pogrešno. Sledeći ovakav slučaj značiće političke posledice, što znači smenu sa funkcije. Odnosi se ne samo na Ružića, nego na sve, rekao je Dačić. Dačić je ocenio i da bi bilo veoma loše da predsednički kandidat vlasti ne dobije izbore i da je spreman da podredi stranačke interese opštim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari