Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Dačić je, na konferenciji za novinare posle sednice vlada Srbije i Republike Srpske (RS), rekao da je danas razgovarao sa Bulatovićem, koji je povučen u Beograd na konsultacije, i istakao da se Srbija nije uplašila ni ozbiljnijih pretnji i optužbi od onih koje je izrekao ukrajinski ambasador Oleksandar Aleksandrovič.

Želim da kažem da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da procesuira one koji učestvuju na stranim ratištima, naglasio je on i poručio da Srbija želi dobre odnose sa Ukrajinom.

Dačić je rekao i da je Ministarstvo spoljnih poslova dobilo zvanično obaveštenje iz Tunisa u kome se navodi da je istraga o smrti ambasadora Olivera Potežice okončana, „stavljena ad akta“, jer nema sumnji da je bilo nečeg drugog osim saobraćajne nesreće, „nema dokaza o elementima krivičnog dela“.

Govoreći o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom i predlogom o razmeni teritorija, Dačić je naveo da je to jedna od ideja, ali da je tek napravljena platforma za te pregovore i formirana komisija Srbije, na čijem čelu je generalni sekretra Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Prema rečima Dačića, cilj Srbije je da se proba postići dogovor o razgraničenju do kraja godine, a da do sada još nije bilo zvaničnih razgovora sa BiH o tome.

Dačić smatra da, ako postoji dobra volja druge strane, razgraničenje može lako da se reši do kraja godine, jer je sporno svega tri odsto granice – na delu pruge Beograd – Bar kod mesta Štrpci i kod hidroelektrana Zvornik i Bajina bašta, čiji nesporni vlasnik je Srbija.