Predsedništvo Srpske napredne stranke donelo je odluku da uđe u koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dalo odrešene ruke predsedniku SNS Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima da nastave razgovore s predstavnicima drugih partija, kako bi odmah posle sednice GO SNS 25. aprila, nova vlada bila izabrana do 27. aprila, izjavio je lider naprednjaka posle jučerašnje sednice Predsedništa SNS.


Vučić je precizirao da SVM neće u vladi imati ministarsko mesto, ali da je verovatno da će u vladi biti predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačič. Upitan da li će Dačić biti jedini u vladi iz SPS, budući premijer je rekao da je dobro razumeo njegove ideje i izrazio nadu da će predsednik socijalista prihvatiti ono što mu ponudi.

„Vlada će biti izabrana do 27. aprila, imaće najviše 17 članova. Srbija će imati malu, modernu i efikasnu vladu“, kazao je Vučić i dodao da će 16. aprila biti verifikovani mandati poslanika u skupštini.

Predsednik SNS je povodom stava predsednika Nove demokratske stranke napomenuo da „on nikoga neće da tera da uđe u vladu, budući da je sam Tadić odlučio da ne može u vladu u kojoj je Dačić“.

„Ja ću doneti odluku koju ću predložiti Glavnom odboru“, rekao je Vučić i dodao da ga ne interesuju razmimoilaženja nego da želi da vlada radi kao tim. Odgovarajući na pitanje kako je moguća koalicija sa Tadićem za koga je ranije rekao da je upropastio zemlju, Vučić je naveo da „nam je sada potrebna neka vrsta vlade nacionalnog spasa“. U vladi će, kako je rekao, biti pet ili sedam vanstranačkih ličnosti, a on očekuje i da će u njoj biti i bivša guvernerka Kori Udovički, mada nije precizirao u kojem resoru.

„Biće drugačija struktura vlade, ona neće funkcionisati kao feud“, poručio je Vučić, navodeći da javna preduzeća neće potpadati pod ministarstva već će postojati posebno telo koje će kontrolisati njihov rad. On je naglasio i da neće rukovoditi nijednim od resora budući da će biti premijer.

Vučić je rekao da će SNS prihvatiti da neko od opozicionih poslanika bude predsednik Skupštine Srbije u prvoj godini ukoliko se postigne dogovor da bude rotacije predsednika parlamenta na godinu dana. Prema njegovim rečima, na sednici Predsedništva razgovaralo se i o izboru gradonačelnika Beograda, a to je i razlog zašto nisu saopštena imena ministara iz redova naprednjaka u novoj vladi.

„Izneo sam Predsedništvu dileme u vezi s izborom gradonačlnika, to je bila tema ove sednice i to je razlog zašto nisam mogao da kažem ko su sve ministri iz SNS“, rekao je Vučić novinarima upitan da li se razgovaralo o gradonačelniku.

Aleksandar Vučić je ranije kazao da su najozbiljniji kandidati za gradonačelnika srpske prestonice predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali i aktuelni ministar pravde Nikola Selaković.

SNS će danas održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će Aleksandar Vučić izneti predlog koncepcije i sastava vlade koju će voditi.Vučić će se prisutnima obratiti na početku sednice GO, nakon čega će ona biti zatvorena za javnost.

Pastor: Postigli smo dogovor sa Vučićem

Aleksandar Vučić i lider SVM Ištvan Pastor juče su ponovo razgovarali o novoj vladi. Na pitanje da li su se i dogovorili, Pastor je samo kratko odgovorio „jesmo“. „Sve što imam da kažem reći ću danas na konferenciji za novinare, koja je već zakazana za 9.30 sati. Pre toga biće održana sednica Predsedništva stranke i u skladu sa odlukom tog tela obavestiću javnost o daljim potezima SVM“, rekao je za Danas Ištvan Pastor. SVM je ranije najavila da neće tražiti ministarska mesta, ali da žele državne sekretare u resorima zdravstva, infrastrukture, privrede, poljoprivrede i socijalne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari