Dačić: Unaprediti saradnju sa Južnoafričkom Republikom 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je, u sklopu zvanične posete Srbiji, ministarku odbrane i vojnih veterana Republike Južna Afrika Nosivive Mapisa-Nkakulu.

U razgovoru je obostrano konstatovan visok nivo bilateralnih odnosa i iskazana spremnost za njihovo dalje jačanje, koji datiraju iz vremena antikolonijalne borbe i Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglašen je interes za razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, kao i interes za saradnju u brojnim oblastima, piše u saopštenju.

Dve strane su se saglasile da je neophodno unaprediti ugovornu regulativu u svim oblastima za koje postoji zajednički interes, a posebno u vezi sa relaksacijom viznog režima, navodi Ministarstvo.

Razmenjena su mišljenja o regionalnim pitanjima i potrebi zajedničkog nastupa na multilateralnom planu i saradnji u okviru međunarodnih organizacija.

Dačić je preneo zahvalnost Srbije za čvrst stav Južnoafričke Republike u pogledu poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Srbija je oduvek podržavala borbu naroda Južnoafričke Republike za ravnopravnost i ljudska prava, a toj državi je zahvalna na principijelnoj podršci po pitanju Kosova i poštovanju međunarodnog prava, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je posle susreta sa ministarkom odbrane i ratnih veterana Južne Afrike Nosiviv Nolutando Mapisa-Nkakule istakao da je ta država u svim trenucima kad je Srbiji bilo teško bila uz nju i da je to bitno zato što se radi o zemlji „koja ima ogroman uticaj na afričkom kontinentu i njen glas se čuje daleko“.

Podrška Južne Afrike politici nepriznavanja Kosova je od presudnog značaja na afričkom kontinentu, konstatovao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija i Južna Afrika u oblasti odbrane imaju dosta mogućnosti za saradnju, a tradicionalni sektor je obrazovanje na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Vulin je ukazao i da Južna Afrika ima jednu od najvećih vojnih industrija u svetu, i da je i tu mogućnost za saradnju i prodor na tržište tog kontinenta.

Mapisa-Nkakule je rekla da je sastanak sa Vulinom bio još jedna prilika da se potvrdi saradnja dve zemlje, koje, iako su geografski udaljene, jedna drugoj uvek daju podršku i mogujedna za drugu dosta da učine.

Ona je ocenila da je sada došlo vreme da se uspostavi pravni okvir za punu vojnu saradnju, a da je jedna od mogućnosti obrazovanje na Vojnoj akademiji u Beogradu, koja je među najboljima.

Mapisa-Nkakule je poručila da će njena zemlja nastaviti da lobira protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari