Dačić uputio apel Komorskim ostrvima 1Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je tokom posete Komorskim ostrvima rukovodstvo te države da preispita odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, donetu 2009. godine.

Dačić je istakao da je ta odluka suprotna principima za koje se Komori bore kada je i njihov teritorijalni integritet u pitanju, a da Srbiju i tu ostrvsku državu vežu prijateljski odnosi iz vremena bivše Jugoslavije i predsednika Tita.

Ministar je naglasio da je Srbija prijatelj Komora, istakavši da Srbija podržava teritorijalni integritet Komorskih ostrva.

Imamo slične problem, treba jedni druge da podržavamo. U tom smislu, hteli bismo da zamolimo Vladu, predsednika i kabinet ministra da povuku priznanje. Mi se zalažemo za dijalog naravno, ali smo protiv jednostranih akata, rekao je Dačić.

On je dodao da su Jugoslavija i Tito podržavali borbu Komora za nezavisnost i istakao da je Jugoslavija odmah nakon sticanja nezavisnosti tih ostrva 1976. godine uspostavila diplomatske odnose.

Mi smo glasali za sve rezolucije u Generalnoj skupštini UN koje se tiču teritorijalnog integriteta Komora i to ćemo raditi i dalje, a želimo razvoj sveukupne saradnje u svim oblastima, rekao je Dačić.

On je istakao i da je razgovarao o potpisivanju sporazuma o prijateljstvu, kao i o sporazuma o ekonomskoj, kulturnoj i prosvetnoj saradnji, te o međusobnom ukidanju viza.

Istakao je i da očekuje posetu svog kolege Srbiji, kao i sastanak dvojice predsednika, navodi se u saopštenju MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari