Dačić uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije 1Foto: MSP

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prigodnim govorom otvorio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova ceremoniju dodele diploma polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke koji je Diplomatska akademija organizovala tokom 2016/2017. godine.

Dačić je  poželeo dobrodošlicu polaznicima nove generacije koja će se stručno usavršavati na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova.

„Činjenica je da svaki diplomata kroz svakodnevni angažman treba jasno i odlučno da kažu šta je stav Srbije, šta može, šta hoće i šta je spremna da uradi na međunarodnom planu ali i da istaknu da Srbija ima crvene linije preko kojih ne može da pređe“, rekao je on pred uručenje diploma polaznicima akademije. Posebno je pomenuo čestitao Goranu Markoviću koji je program obuke prošao sa prosečnom ocenom „10“.

„Želim i ovoga puta da skrenem pažnju da je diplomatski poziv privilegija zbog novih horizonata koje svaki diplomata dosegne kroz ovu profesiju putovanjima, upoznavanjima drugih država, naroda i kultura, prisustvom svečanostima, prijemima… Međutim, to je pre svega privilegija zbog činjenice da samo malom broju odabranih može da pripadne ta čast da, upravo sa takvih pozicija, kakve pruža diplomatija, na najbolji način pokažu koliko vole svoju zemlju, kako da prezentuju sve njene prednosti i da na jednako dobar način objasne i njene nedostatke, vodeći pri tom računa da u svakoj situaciji zaštita interesa otadzbine nema alternative“, istakao je ministar.

U svom obraćanju ministar je istakao spoljnopolitičke ciljeve i aktivnosti Republike Srbije u okviru međunarodne saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, s posebnim akcentom na spoljnopolitičke prioritete poput punopravnog članstva Srbije u EU, regionalne stabilnosti i bezbednosti, jačanja dobrosusedskih odnosa, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i celovitosti zemlje.

„Republika Srbija ima jasno utvrđene spoljnopolitičke prioritete koje naša diplomatija sprovodi. Rukovođeni principom očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unutrašnje stabilnosti, aktivno radimo na jačanju bilateralnih odnosa sa svim zemljama u svetu, posebno dajući značaj stabilizaciji i unapređenju odnosa sa susedstvom, važnim međunarodnim partnerima, kao što su Rusija, Kina, SAD, EU i dr. Za nas su itekako važni dobri odnosi sa zemljama afričkog kontinenta, latinoameričkim i arapskim zemljama. U tom smislu, mogu da vam kažem da sam se upravo vratio iz posete Iraku, zemlji koja je bila i ostala važan partner Srbije, i u kojoj se na Srbiju i dalje gleda sa velikim poštovanjem“, naveo je Dačić u svom govoru. On je istakao da je punopravno članstvo u EU jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari