Dačić: Uspešno učešće na GS UN 1Foto: EPA / VALERY SHARIFULIN / TASS HOST PH

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je učešće na
Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bilo veoma uspešno za Srbiju.

Ministar je istakao, da su predsednik Vučić i on, imali na desetine uspešnih bilateralnih razgovora sa svetskim državnicima. Šef srpske diplomatije imao je susrete sa predstavnicima 54 države, kao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, predsednikom Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, novim gensekom OEBS i
šefom UNDP, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Mogu reći da me je, u svim razgovorima koje smo imali, najviše zanimala je pozicija tih zemalja u vezi sa Kim i mogu da istaknem da je naša pozicija stabilna. Sve zemlje su istakle podršku teritorijalnom integritetu Srbije i naglasile da tu poziciju neće menjati, rekao je Dačić. On je naveo da se sreo i kososvkog ministra Bedžeta
Pacolija „po hodnicima“.

Oni su ovde inkognito, jer nisu članovi UN. Upitao je zašto sam rekao da laže. Ja samo izneo istinu da kosovski predstavnici, zbog svojih unutrašnjepolitičkih razloga, iznose netačne podatke. Kao što je podatak da će Mauricijus priznati Kosovo, rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija je podržala Mauricijus u slučaju njihovog teritorijalnog integriteta i pridružila se njihovim deklaracijama i rezolucijama u UN i da je on razgovarao sa predsednikom vlade te zemlje koji je potvrdio da nema promene njihovog stava.

Mogu da rezimiram da smo na pravi način iskoristili naše prisustvo na Generalnoj skupštini. Imali smo razgovore sa predstavnicima najznačajnijih država, napomenuo je Dačić, navodeći da ga najviše raduje što su razgovarali sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i to što se njihova pozicija neće menjati u narednom periodu.

Kada je Unesko u pitanju, mogu sa velikom sigurnošću da kaćem, iako ne znamo da li će se Kosovo prijaviti za članstvo, da Kosovo ne može da pobedi Srbiju na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru, istakao je Dačić. On je najavio niz bilateralnih dogovora sa raznim zemljama, koje predsednik Vučić i on moraju da ispuni u narednom periodu, „da zajednički gradimo dalje međusobno poverenje“.

Reč je, kako je rekao, o zemljama koje su tradicionalno prijateljske, a niko kod njih nije bio i po nekoliko decenija, zemlje koje traže kontake sa Srbijom, koje Srbiji nude poslove koje naše firme tamo mogu da rade.

Čeka nas ozbiljan diplomatski napor u narednom periodu, zaključio je Dačić završavajući svoju posetu Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari