Ponašanje zamenika premijera, ministra unutrašnjih poslova i predsednika SPS Ivice Dačića u ovom predizbornom periodu sve je osionije, a za to je pre svih kriva DS, koja mu zbog svojih partijskih interesa dopušta da govori i radi šta god poželi, saglasni su Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija i Stjepan Gredelj, sociolog, u razgovoru za Danas.


Insistiranje na smeni direktora Narodne biblioteke Srbije, uz (indirektne) pretnje zatvorom, samo je poslednji primer Dačićevih političkih soliranja, koja se mogu porediti samo sa ponašanjem Mlađana Dinkića, dok nije izbačen iz vlade. Ipak, lidera SPS niko se ne usuđuje ni da opomene, kamoli da smeni. Naprotiv, sudeći po „slučaju“ Sretena Ugričića, on je počeo da određuje kako će ministri iz DS glasati.

Dok Ivica Dačić, obilazeći juče gradilište mosta Zemun – Borča preko Dunava, poručuje da „nije sve što radi (izborna) kampanja“, naši sagovornici smatraju drugačije i njegovo političko ponašanje, prepuno kontroverznih izjava, uglavnom objašnjavaju upravo blizinom izbora i postizbornim kombinacijama.

Govoreći o smenjivanju direktora Narodne biblioteke, koje je prošle sedmice lično inicirao, Dačić je istakao da je „cela vlada“ osudila pismo podrške Andreju Nikolaidisu i da bi „bilo dobro da se sada i drugi (ministri) oglase“. „Ja sam o tome govorio kao ministar unutrašnjih poslova i iz bezbednosnih aspekata. Ništa me drugo ne zanima“, kazao je juče Dačić koji je, podsetimo, prošlog četvrtka u izjavi novinarima upozorio da Sreten Ugričić „može da podržava šta hoće, ali iz zatvora“.

Hitna Ugričićeva smena koju je izboksovao i pored protivljenja resornog ministra kulture Predraga Markovića, i to na telefonskoj sednici vlade, kao da se radi o državnom prioritetu broj jedan, Dačića (ponovo) predstavlja kao veoma osionog i samouverenog političara, kojem ne sme ništa ni DS, stožerna stranka vladajuće koalicije.

Vladimir Goati pretpostavlja da se lider SPS „oseća ekstremno sigurno i otud dolaze njegove nekritičke ocene i pogrešni koraci“.

– Primer za to je ova afera završena smenom direktora Narodne biblioteke. Osećaj da ste neophodni u bilo kojoj kombinaciji posle izbora, odnosno da su vam politički vek i državna kasa koja finansira parlamentarne partije osigurani, doprinosi potezima koje objektivni posmatrač koji čita novine može kritički da oceni kao preterivanje, čak i kao aroganciju – objašnjava Goati.

Upitan da li je za takvo ponašanje kriva DS, Goati kaže da demokrate, iako ključna stranka i nosilac koalicione vlade, zavise ne samo od SPS, već i od čitavog saveza koji socijalisti okupljaju, a tu su Dragan Marković Palma i PUPS.

– Stožerna partija želi da nekako prevesla vreme do sledećih izbora. To je ovim manjim partnerima veoma jasno, pa teraju do maksimuma, znajući da će se DS uzdržati od mera koje bi dovele do pada vlade. Obe strane rade onako kako im nalažu interesi. Manje stranke maksimalizuju slobodu koja im je obezbeđena njihovim položajem, a stožerna partija trpi, jer hoće da vlada izgura do kraja. Stožerna članica koalicije iz matematičkih je razloga prinuđena da održava takvo stanje – kaže Goati.

Upitan da li se to može shvatiti kao politički normalno ponašanje, on navodi da je u politici normalno da svako tera do granice svoje moći, ali i da svi znaju gde je granica.

– Tako i lideri malih partija, kao na primer Dačić, mogu čak uvijeno da priprete nekome zatvorom. To nije uobičajeno i ne pripada demokratskom arsenalu. Njegovi saborci unutar partije čak predlažu da on bude predsednik buduće vlade, što bi bilo krajnje neobično, jer premijera uvek daje najveća partija – navodi Goati.

Stjepan Gredelj se slaže u oceni da je Ivica Dačić sve osioniji i da u svemu ima krivice DS. On za Danas kaže da su situacije poput ove u zapadnim demokratijama nezamislive.

– Zamislite ministra policije u Velikoj Britaniji koji sebi dopušta da smenjuje ljude iz intelektualne elite. To nije moguće. Ovo je konačni rezultat prljave igre koju vodi DS i pitanje je gde će se sve zaustaviti – upozorava Gredelj.

Upitan zašto se DS tako ponaša, naš sagovornik navodi da nije sve do kraja jasno, ali da demokrate svakako imaju jake motive, te da je „lavina pokrenuta i niko ne zna gde će se i kako završiti“.

– Izgleda ili da se dečko preigrao, ili ima neku moć koju mi obični građani ne možemo ni da naslutimo – zaključuje Stjepan Gredelj.

Tadić za Danas o Dačiću

Naša novinarka juče je pokušala da od predsednika Srbije i DS Borisa Tadića dobije komentar o „posebnom tretmanu“ koji u vladajućoj koaliciji uživa Ivica Dačić.

Danas: Dokle ćete tolerisati Dačićeve političke ispade?

Tadić: Koje ispade?

Danas: Kako koje, pa…

Tadić: Pa, odgovorio sam vam ovim pitanjem. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari