Dačić: Velike razlike u stavovima 1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Njujorku da predstavnici Prištine iznose grube neistine i laži u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na delu je nacionalistička politika čiji je cilj ujedinjenje u jednu državu svih teritorija sa većinskim albanskim stanovništvom, rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu da i dalje postoje velike razlike u stavovima između delegacije Srbije i
predstavnika Prištine.

On je istakao da je Srbija insistirala na doslednom tumačenju rezolucije 1244 i na tome da dijalog u Briselu može da se vodi samo ukoliko je on statusno neutralan.

S druge strane, kazao je Dačić, prištinska strana sednicama SB UN stalno prilazi kao prilici za iznošenje neistina i stavova da je Kosova zaokružena, suverena država.

Samim tim se krši rezolucija 1244, a to se vidi i iz zahteva pojedinih zamalja koje na svakoj sednici pozivaju druge države da se pridruže priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade podseća da je na početku svog obraćanja rekao da očekuje da će i ovoga puta Priština nastaviti sa propagandnim parolama i lažima.

Unapred sam izneo nekoliko pitanja koja jasno pokazuju da su podaci i tvrdnje koji oni iznose lažni i izmišljeni. Oni stalno govore o genocidu i etničkom čišćenju Albanaca, a kada pogledate brojke i statistiku koja je porazna, vidite da u stvari je izvršeno etničko čišćenje Srba, kazao je Dačić, prenosi MSP.

Prema Dačićevim rečima, Srbija je i ovom prilikom istakla opredeljenje da želi kontruktivan dilalog, ali da bi do njega došlo obe strane moraju da implementiraju ono što je dogovoreno u Briselu.

Dačić je naglasio da je zanimljivo da mnoge zemlje traže da se prorede zasedanja SB UN o Kosovu, što je motivisano željom da se ta tema skine sa dnevnog reda Ujedinjenih nacija.

Zbog toga mi držimo visok nivo ljudi koji nastupaju na ovim sednicama i insistiramo da se one održavaju svaka tri meseca, jer to pokazuje da su UN i dalje važan faktor za situaciju na Kosovu i Metohiji, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari