Foto: FoNet Nenad Đorđević

Vladajuća koalicija mora odgovorno da pristupi ovoj temi, rekao je Dačić. Dačić smatra i da bi bio bolji kandidat od Tomislava Nikolića, ali i da se nije sam predložio Aleksandru Vučiću.

Zašto bih se ja predlagao, ja govorim o tome koji su kandidati, pa nismo uopšte razgovarali o tome, samo govorim o rezultatima, rekao je Dačić.

Ja sam predsednik stranke koja se još nije dogovorila o tome hoće li imati zajedničkog kandidata, naveo je Dačić i dodao da može da se razgovara kad se Vučić vrati iz Indije, da će sesti partijski organi i razgovarati.

Mi smo zajedno, prema tome taj naš odnos Vučić-Dačić, SNS-SPS i naši koalicioni partneri garantuje pobedu Vučića u prvom krugu. Mislim da je to za političku stabilnost Srbije veoma značajno, istakao je Dačić.

Mi bismo izgubili stranački identitet kada bismo podržali Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića, kakve mi imamo veze sa njima, rekao je on. Dačić ističe i da odnos SPS i Srpske napredne stranke nikad nije bioi bolji.

Najvažniji su odnosi Vučić-Dačić, Vučić plus Dačić znači pobeda u prvom krugu. Bio sam dovoljno jasan, rekao je on. Dačić se osvrnuo i na prošlogodišnju tragediju u Tripoliju, pogobiju dvoje srpskih službenika koji su ubijeni u bombardovanju.

Oni sigurno nisu izgubili život zbog greške bilo koga, ali je problem što ni libijska, ni američka strana ne daju nikakav izveštaj o tome. Mi ne istražujemo tu temu, istražuje tužilaštvo, rekao je Dačić.

Kad je reč o političkoj odgovornosti ambasadora to je drugo pitanje, on će snositi odgovornost, za zaokruživanje celog tog slučaja potrebni su izveštaji kojih za sada nema, osim obdukcionih izveštaja naših organa, napomenuo je Dačić.

Dačić je poručio da je on ministar spoljnih poslova Republike Srbije, a „ne šef ekspoziture EU“.  Nisam ni honorarni saradnik ili profesionalno angažovan ruski špijun, niti imam bilo kakve veze sa američkom administracijom, niko me ne zanima, zanima me samo Srbija, rekao je on.

Ako mi sad treba da kažemo Makedoncima i Crnogorcima slobodno vi glasajte protiv nas nikakav problem nije, mislite da je to dobra politika, ja ne mislim, naglasio je Dačić.

Dačić je ukazao i da „Japan i Peru“ imaju više razumevanja za srpske interese od Crne Gore i Makedonije.

Ja sam samo naglas rekao ono što sam njima rekao 100 puta. Mi se ne igramo gluvih telefona, mi smo lično razgovarali i premijer Vučić i ja i sa Grujevskim i sa Popovskim, predsednik države sa Ivanovim, i sa Milom Đukanovićem i sa Igorom Lukšićem, itd, skrenuli im pažnju koliko je to nama značajno pitanje, naglasio je Dačić.

Ne mogu da razumem da jedan Japan, Južna Koreja, Kolumbija, Peru imaju više razumevanja za srpske interese nego Crna Gora ili Makedonija. Prema tome, konstatacija da moja retorika nešto ruši je smešna. Pa ne rušim ja svojom retorikom to nego oni svojim odlukama. A valjda je potrebno imati čiste račune, zaključio je Dačić.