Dačić: Za jačanje saradnje u oblasti energetike sa Rusijom 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić danas je u Sankt Peterburgu, na otvaranju 21. međunarodnog ekonomskog foruma, izjavio da je Beograd opredeljen za razvoj najboljih mogućih političkih i ekonomskih odnosa sa svim država koje to žele, na osnovama ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja.

Srbija pridaje izuzetnu važnost privrednoj saradnji sa svim najznačajnijim svetskim akterima i veoma smo zainteresovani za što snažnije prisustvo stranih firmi i stranog kapitala na srpskom tržištu, rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa članicama Evriooazijskog ekonomskog saveza, Evropskom unijom, Turskom, državama Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu i Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini.

Rusija predstavlja strateškog političkog, ekonomskog i jednog od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i spada u red vodećih stranih investitora, izjavio je Dačić.

Uz konstataciju da je robna razmena u protekle dve godine zabeležila neznatan pad, pa se kreće oko dve milijarde dolara, na šta su „uticali događaji na međunarodnoj sceni“, Dačić je izrazio uverenje da postoji ogroman neiskorišteni potencijal za dinamičniju trgovinsku saradnju Srbije i Rusije.

Srbija je zainteresovana za nastavak pozitivnog trenda, želeći da sa Rusijom intenzivira saradnju u oblasti energetike, da povećamo obim robne razmene i proširimo strukturu roba koje su u njoj zastupljene, da završimo stare i počnemo nove infrastrukturne projekte, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, pored bankarskog sektora, energetike i železnice, Srbija želi da pozovemo ruske investitore, ali i druge inostrane partnere, da smelije investiraju u sve oblasti gde postoji obostrani interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari