Dačić za VOA: Priština planira da osvoji Trepču i postavlja bombe na severu Kosova 1Ivica Dačić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (Arhiva)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za Glas Amerike (VOA) da postoje obaveštajna saznanja da Priština planira da osvoji Trepču i da postavlja bombe na severu Kosova.

„Postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu Kosova. Jedna od tih akcija je bila i ova navodno policijska, u kojoj je upotrebljeno više od 70 borbenih vozila, primenjena sila prema onima koji su privodjeni i slično“, rekao je Dačić posle sednice Saveta bezbednosti UN.

Dačić tvrdi da je sledeći cilj napad na Trepču odnosno, kako se izrazio, „osvajanje Trepče“.

„Jedan od ciljeva bi mogao da bude i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer im je zadatak da štite sve gradjane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreči napad na sever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona“, naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je rekao da su svi sa velikim interesovanjem i pažnjom primili takve vesti.

On je naveo da je istaknuta potreba da se sačuva mir i stabilnost u regionu i da se nastavi dijalog, te da je većina isticala da je neophodno ukinuti takse.

„Dolazimo do tog centralnog pitanja… Očigledno da postoje neke indicije i želje da se stalno dogadjaju neki jednostrani potezi i provokacije koje će nas odvlačiti dalje od dijaloga i dolaska do rešenja. Ja moram da ukažem na veliku promenu u odnosu na neka prošla vremena, da nisu u pitanju Sjedinjene Američke Države“, ističe Dačić.

On je kazao da je cilj njegove izjave da upozori medjunarodnu zajednicu da Kfor preduzme mere jer je za to nadležan i zato prisutan na Kosovu i Metohiji.

„Mi ne bismo voleli da dodjemo u situaciju da Kfor ne želi da ispuni ono što mora, a da se onda postavlja pitanje da Srbija treba da smatra da rezolucija 1244 više nema smisla, jer oni neće da zaštite Srbe. Onda Srbija mora da zaštiti svoj narod. To nas vodi sve dalje i dalje u eskalaciju problema. Zato mislim i nadamo se da do toga uopšte neće doći i stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreče ti planovi kako ne bi došlo do novog zaoštravanja u regionu. Nama ne odgovara zaoštravanje, mi želimo nastavak dijaloga i dolazak do rešenja“, rekao je Dačić.

On je dodao da u Savetu bezbednosti uglavnom svi imaju poznate stavove ali da je bitno da je ogromna većina članica rekla da takse treba ukinuti.

Povodom objavljivanja fotografije na kojoj je na novčanici od 100 dolara napisao „Kosovo je Srbija“, Dačić je rekao da veruje da se ne bi neki toliko bunili da je napisao da „Kosovo nije Srbija“.

„Neko mi je rekao da uništavam imovinu SAD, pa ja sam bar uradio na takav način da sam napisao na novčanici, koja ne pripada Amerikancu. Nisam za razliku od njih bacao bombe sa osiromašenim uranijumom“, rekao je Dačić za VOA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari