Dačić: Zahtevi Prištine za članstvo u Unesko opasan korak 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas u Beogradu da zahtevi Prištine za članstvo u Unesko predstavljaju veoma opasan korak u pravcu narušavanja zaštite pravoslavnog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

„Zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite, direktan je nastavak nasilja koje bez prekida traje već decenijama. Interes Prištine za kulturu motivisan je isključivo njihovim pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije“, rekao je Dačić na sastanku Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Dodao je da su „sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao kosovsko, čime se na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine“, saopšteno je iz Skupštine.

„Ta baština jeste ugrožena, ne samo kroz ovakve pokušaje, već i fizički. O tome govori i činjenica da su neki od srednjovekovnih pravoslavnih manastira i crkava na međunarodnoj listi ugrožene istorijske baštine“, dodao je Dačić.

Srbija je, podsetio je Dačić, bila domaćin Generalne skupštine te organizacije 2009. godine, kada je usvojena rezolucija pod nazivom „Izazovi sa kojima se suočava pravoslavno stanovništvo na Kosovu i Metohiji“.

„Tim dokumentom potvrđeni su stavovi naše zemlje po pitanju Kosova i Metohije, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i osuđuje se diskriminacija pravoslavnog hrišćanskog stanovništva na religijskoj osnovi i pokušaj da se izbriše i izmeni srpski identitet, istorija, karakter i srpsko-hrišćanska kultura na Kosovu i Metohiji“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari