Dačić: Zajedno gledati u budućnost 1Foto: EPA/ Filip Singer

Ukupni odnosi između Srbije i Slovenije su dostigli nivo koji može da posluži kao primer uspešne dobrosusedske saradnje – što nije čest slučaj u našem regionu, čije su političke elite, nažalost, veoma često taoci onog lošeg dela naše zajedničke prošlosti, izjavio je večeras Ivica Dačić.

Zemlje regiona mogu i moraju zajedno da gledaju u budućnost, na šta svakodnevno podsećaju aktuelna dešavanja – da pomenemo samo migrantsku krizu, ili najnovija dešavanja vezana za „Agrokor“, rekao je Dačić na svečanosti u okviru manifestacije „Dani slovenačko-spskog prijateljstva“.

On je naveo da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavcom, u svojstvu počasnog pokrovitelja, podrži realizaciju današnjeg programa koji je, u okviru „Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva“, organizovan od Rotari kluba u Srbiji- „Beograd/Dunav“, odnosno Sloveniji-„Idrija“.

Dačić je ocenio da je prilikom njegove nedavne zvanične bilateralne posete Ljubljani, 22. februara, učvršćen veoma pozitivan trend razvoja saradnje između dve zemlje.

Za Srbiju, naglasio je Dačić, Slovenija predstavlja važnog trgovinsko-ekonomskog partnera i značajnog investitora.

Osim konstantnog rasta trgovinske razmene, koja se u prošloj godini približila iznosu od milijardu evra, posebno raduje obostrana posvećenost da se saradnja u ovoj oblasti proširi, kroz zajednički nastup na trećim tržištima, jačanje saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija predstavlja najvažniju investicionu destinaciju za privredne subjekte iz Slovenije, a posebno ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Uzimajući u obzir prisutan pozitivna osećanja između naša dva naroda i aktuelni nivo odnosa između dve zemlje, postoji prostor i za uspostavljanje vaninstitucionalnih vidova saradnje, o čemu svedoči i ova manifestacija, rekao je Dačić.

On je posebno podržao koncept „zelene mobilnosti“, predstavljen u okviru „Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva“, koji uključuje i osnivanje Inovativnog centra za zelenu mobilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari