Dačić: Zašto bih bio protiv žene premijera 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

U iščekivanju zvanične odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića ko će biti novi mandatar, sve više je nagoveštaja da će na čelo Vlade Srbije po prvi put doći jedna žena – Ana Brnabić.

Čini se i da su se i članovi vladajuće koalicije pomirili sa tom činjenicom i odatle njihove tvrdnje da je Brnabićeva sasvim prihvatljivo rešenje za sve. I Ivica Dačić, lider socijalista, koji je do sada slovio za jednog od najozbiljnijih kandidata za novog premijera, tvrdi da nema ništa protiv Brnabićeve.

„O, Bože moj, zašto bih bio protiv da na čelo Vlade Srbije dođe jedna žena. I naravno nije moj prioritet da ponovo budem premijer“, kaže Dačić za Danas, negirajući da će koalicija socijalista sa SNS biti dovedena u pitanje, ukoliko on ne bude ponovo izabran za premijera.
Dačić ponavlja da su SPS i JS podržali Vučića na predsedničkim izborima, ne zbog premijerskog mesta, niti bilo kakvog dogovora, već zbog zajedničkih ciljeva i daljih političkih planova. On veruje, kako kaže, da će predsednik Srbije predložiti najbolje moguće rešenje za premijera i da kako on odluči tako će i biti.

Spuštanje lopte

I predstavnici najveće vladajuće partije – Srpske napredne stranke koji su ovih dana na konsultacijama sa svojim liderom Aleksandrom Vučićem insistirali da premijer mora biti iz SNS, sada spuštaju loptu i kažu da će biti onako kako predsednik Srbije, koji je i dobio izbore ubedljivom većinom, odluči.

„Ne vidim zašto bi za SNS bio problem da nova premijerka bude Ana Brnabić“, kaže Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS.

Izvori Danasa iz SNS kažu da je velika većina članova naprednjaka opredeljena da podrži svaku odluku Vučića, ali da ima i onih koji i dalje smatraju da je za samu stranku bolje da premijer bude naprednjak Nebojša Stefanović ili Miloš Vučević nego neki ekspert, koji samo može da oslabi ulogu SNS. NJima smeta što konstantno ministarske pozicije dobijaju nestranačke ličnosti kao što su Lazar Krstić, Dušan Vujović, Kori Udovički, Ana Brnabić. Ističu da je Dačić bio premijer kad su pobedili DS, kao i da su posebna priča kvote za koalicione partnere.

Pojedini naprednjaci tvrde da je dobro u celoj priči što će Brnabićeva bespogovorno, ukoliko postane premijer, slušati predsednika Srbije. Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da će to biti slučaj sa bilo kojom ličnošću koja bude izabrana za premijera, a ne samo sa Brnabićevom.
MN: Kapacitet – nepoznat

„Vučić je predsednik SNS i na čelu je liste koja ima većinu u parlamentu i normalno je da ima uticaja na funkcionisanje vlade i rad premijera ko god on bio. Da li će Brnabićeva imati kapacitet da vodi vladu i da uspostavi dovoljno dobar odnos sa ministrima to je u ovom momentu teško reći. NJen posao je do sada bio takav da praktično nije radila sa drugim ministrima, već da se bavila samo svojim resorom. Da bi mogla da obavlja mesto premijera, Brnabićeva bi morala da ima svu moguću podršku Aleksandra Vučića, jer se ne može očekivati da će ministri prema njoj imati isti odnos, kao do sada prema Vučiću“, kaže Anđelković.

Rasim LJajić, potpredsednik vlade i lider SDPS, kome je ovih dana zamereno da direktno lobira protiv Ane Brnabić, kaže da to nije tačno i da je sa njom kao ministarkom i do sada imao odličnu saradnju.
„Mesto premijera pripada SNS i mi ćemo kao manjinski partner podržati svakoga kandidata koga ta stranka predloži. Ako predlože Anu Brnabić, mi ćemo je podržati. Ja sam sa njom vrlo korektno sarađivao i do sada. Jedina stvar koja se meni uzima kao da sam protiv njenog izbora jeste što smatram da na čelo vlade treba da dođe političar, a ne ekspert. Vlada je politički organ i zato smatram da političar treba da bude na njenom čelu, dok se eksperti uglavnom biraju u kriznim vremenima. Zbog tih mojih stavova optužen sam da lobiram protiv Ane Brbnabić, iako tokom konsultacija sa Vučićem nije ni bilo reči o samim personalnim rešenjima“, kaže LJajić za Danas.

Prihvatljivo rešenje

U SDPS tvrde da su stranka koja se zalaže za politiku jednakih prava za sve, i potpune ekonomske, verske, sindikalne i političke slobode, sigurno je da neće imati ništa protiv da Ana Brnabić bude premijer. Kažu da je ona odličan stručnjak i da ima sve moralne i ljudske kapacitete da obavlja bilo koju pa i najodgovorniju funkciju u državu. I za Savez vojvođanskih Mađara Brnabićeva je potpuno prihvatljivo rešenje, ali kako kaže Balint Pastor, potpredsednik SVM, sa njom je ta stranka imala dobru saradnju. „Ana razume probleme nacionalnih manjina i važnost institucionalnih saveta. Najbitnije je ipak da budući predsednik vlade uživa podršku SNS, jer bez toga nema političke stabilnosti, a ona nam je najpotrebnija“, zaključuje Pastor.

I Bogoljub Karić, predsednik Pokreta snaga Srbije, za koga su mediji ovih dana tvrdili da je lobirao kod Srpske pravoslavne crkve da novi premijer ne bude gej i da to ne bude Ana Brnabić, juče je otvoreno podržao Brnabićevu kao potencijalnog premijera.

„Ja sam uvek na strani žena i kada bih mogao da nekoga savetujem, rekao bih mu da premijer bude žena. Zašto bi to bio zemljotres, tu nema ništa strašno? Važno je da mi imamo predsednika koji je za tri godine napravio i političku i ekonomsku revoluciju, a ko god bude premijer, vodiće već uspostavljenu politiku i biti predsednikova desna ruka. Nije važno da li će to biti Ivica Dačić ili Ana Brnabić, sve je to isto. Ja lično glasam za žene, ne samo za Anu Brnabić, već sve žene Srbije. Danas ima toliko dobrih žena koje mogu da vodu Srbije“, uveren je Karić.

Brnabić: Ako me Vučić pozove, razmisliću

Ana Brnabić do sada nijednom nije odbacila mogućnost da preuzme funkciju premijera: „Ako me Vučić pozove, razmisliću o mestu premijera, ali do sada nisam dobila poziv i nismo o tome razgovarali“, rekla je Brnabićeva za Danas tokom inauguracije Vučića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari