Dačić: Želimo dobre odnose sa SAD 1

Pozdravljam pobedu Donalda Trampa na izborima i nadam se da će ona biti
pozitivan pomak u restartovanju politike u bilateralnim odnosima između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao novinarima da očekuje da će Tramp imati više razumevanja za srpske stavove nego mnogi njegovi prethodnici i da Srbija to mora da iskoristi.

To ne znači da će pozicija Srbije sama po sebi biti bolja zbog ovog rezultata, ali ovde ne postoje predrasude iz prošlosti i unapred utvrđena negativna politika prema Srbiji, kao što postoji u mnogim zapadnim zemljama gde se samo referenti menjaju, a referati ostaju isti i svi imaju isti pristup srpskom pitanju, rekao je Dačić.

Dačić je poželeo Trampu puno uspeha i izrazio nadu da će Srbija i SAD smoći snage da nađu zajedničke interese i da će, u pravom smislu reči, ponovo postati saveznici.

On je rekao da se Srbija nije mešala u unutrašnje stvari SAD.

Do kraja smo ispoštovali princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, što nije slučaj kad su naši izbori u pitanju od strane nekih drugih zemalja, naveo je Dačić.

On je ocenio i da, bez obzira ko da je pobedio na izborima, Srbija mora da sarađuje sa SAD, jer su one značajan faktor u svetu.

Želimo dobre odnose sa Vašingtonom. U tom smislu smo i ranije rekli da bez obzira na rezultate izbora očekujemo da će naša saradnja sa Vašingtonom biti sve bolja i bolja, rekao je Dačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari