Nemačka vlada će nastojati da prenese niz poruka ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću tokom njegove sutrašnje posete. U suštini, Berlin će akcenat staviti na značaj uveravanja Beograda da je važno nastaviti reforme i koncentrisati se na usklađivanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kaže za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, komentarišući najavljeni odlazak Dačića u Berlin.


Prema njegovim rečima, uzimajući u obzir loša iskustva Rumunije i Bugarske, „naročita pažnja“ biće posvećena borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava.

„To su, bez sumnje, ključni uslovi za nove članice. Od Srbije će se očekivati da pokaže istinski napredak u navedenim oblastima. Istovremeno, Berlin će gotovo sigurno ponovo istaći da je proces normalizacije odnosa s Kosovom preduslov za dalju integraciju. U tom kontekstu, biće reči o sve većim bojaznima u vezi sa sprovođenjem sporazuma s Prištinom“, ukazuje Lindzi.

Britanski stručnjak za Zapadni Balkan kaže da će drugi važan segment diskusije biti Rusija, podsećajući da su ministri spoljnih poslova država EU nedavno izdali saopštenje u kojem eksplicitno ističu da države kandidati ne bi trebalo da koriste nove trgovinske šanse nakon što je EU preduzela mere protiv Moskve.

„U Srbiji se mnogo govori o potencijalnoj mogućnosti za unapređenje trgovine s Rusijom u svetlu novih ograničenja. Mislim da je izvesno da će nemačka vlada naglasiti da bi to bilo neprihvatljivo i da bi se to smatralo lošom namerom Srbije. Beograd mora pažljivo da korača na takvom tlu. Činjenica da nije nametnuo sankcije Rusiji je sama po sebi loša, a aktivno nastojanje da izvuče korist iz trenutne situacije bilo bi doživljeno kao apsolutno neprihvatljivo“, zaključuje Lindzi.

Pripreme za članstvo

Povodom predstojeće konferencije o Zapadnom Balkanu, čiji je Nemačka domaćin, Džejms Ker-Lindzi ocenjuje da se stiče utisak da Berlin želi da ponovo uloži napore u cilju proširenja EU, naročito na području Jugoistočne Evrope. „To je naročito dobilo na značaju imajući u vidu tenzije s Rusijom. Većina posmatrača smatra da Srbija i Crna Gora imaju najviše šansi da postanu naredne članice EU i mislim da će biti obnovljeni napori da se one pripreme za članstvo. Ipak, EU takođe želi da se uveri da Srbija čini sve što može da ostvari napredak i da pokaže svoju lojalnost“, poručuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari