Dačićev nastup u SB UN zvono za uzbunu 1Foto: Fonet/UN

Teško je reći hoće li Srbija dobiti pomoć međunarodne zajednice oko Trepče, ali je iskorišćen trenutak da se zvoni na uzbunu.

Posle nastupa ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojem je rekao da Srbija očekuje od država članica SB da iskoriste svoj autoritet kako bi uticale da se prištinski Zakon o Trepči stavi van snage, trebalo bi da usledi kompleksnija diplomatska akcija Srbije uz pripremljenu pregovaračku poziciju, kaže za Danas Pavle Jevremović, član Foruma za međunarodne odnose i bivši ambasador Srbije u UN.

Pošto je Srbija odustala od upućivanja pisma Ujedinjenim nacijama povodom Trepče, ministar spoljnih poslova je, kao što je najavljeno, o tome govorio u SB UN na sednici na kojoj se razmatrao najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Jevremović za naš list navodi da je problem Trepče i politički i pravni.

– Nastup ministra Dačića u SB UN je način da se politički izvrši pritisak u SB. Politički je veoma značajno da je SB upoznat sa ovom temom i problemom koji postoji, kao i sa tim da je Srbija na stanovištu da se problem ne može jednostrano rešavati. Energičan nastup srpskog ministra možete razumeti jer od rešavanja tog pitanja ipak zavisi ekonomski položaj ljudi na Kosovu. Posle ovoga, trebalo bi da usledi ozbiljnija, sistematičnija i kompleksnija diplomatska aktivnost – ukazuje Jevremović.

On dodaje da je, osim političkog problema, Trepča i ekonomski problem, prvenstveno jer je reč o pitanju imovine, o kojem se do sada nije govorilo u dijalogu Beograda i Prištine.

Da li Srbija ima plan za nastavak međunarodnih aktivnosti oko rešavanja problema Trepče, na autoritet kojih zemalja šef srpske diplomatije računa u svom obraćanju pred SB UN, juče nismo dobili odgovor od njega.

Dačić je u SB UN rekao da Srbija očekuje da države članice SB iskoriste snagu svog autoriteta kako bi uticale da se Zakon o Trepči stavi van snage, „radi sprečavanja negativnih pravnih i bezbednosnih posledica koje prete da ugroze stabilnost na KiM i u regionu, kao i proces dijaloga i normalizacije. Kako je dodao, u protivnom KiM će postati „crna rupa“ Evrope gde je privatna svojina apsolutno nezaštićena.

„Ovakvi akti Prištine kojima se promoviše atmosfera jednostranog nametanja, svršenog čina i ultimatuma umesto rešavanja otvorenih pitanja kroz dijalog, sa ciljem iznalaženja za sve involvirane strane prihvatljivih rešenja, kakvih je bilo i ranije, ni u kom slučaju nisu u interesu mira i stabilnosti u regionu“, ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, udar na Trepču nije samo udar na jedno preduzeće, već udar na pravo jednog naroda da postoji kao i udar na same temelje rezolucije SB UN 1244, na kojoj počivaju mir i stabilnost u Pokrajini. Kako je podsetio, Srbija je od početka dijaloga sa Prištinom insistirala da se pitanje imovine stavi na dnevni red i na tome godinama insistirala u gotovo svakoj rundi dijaloga, ali da Priština odbija da se o tome razgovara.

Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku rekla je u SB UN u NJujorku da Beograd nema nikakva prava na vlasništvo nad kompleksom „Trepča“. Prema njenim rečima, vlasnici tog kompleksa su građani i vlasti Kosova. Ona je ocenila da Beograd instrumentalizuje srpsku zajednicu na Kosovu za svoje interese.

„Tvrdnje srpskih vlasti samo pokazuju njihove kolonijalne tendencije prema Kosovu“, rekla je ona. Ona je istakla da su „prošla vremena kad su se odluke o ‘Trepči’ i drugim kosovskim resursima donosile u Beogradu“ i upozorila da će se Priština usprotiviti tendencijama Beograda. Ona kaže da nema dokaza da bi kosovski Srbi bili oštećeni zakonom o „Trepči“, već su stvari upravo suprotne.

Poziv za nepriznavanje Kosova

Ivica Dačić je pozvao države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da, uprkos pritiscima koje mnoge od vas trpe, ostanu dosledne u svom principijelnom poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN. Vljora Čitaku je tražila da se o Kosovu više ne raspravlja u UN nego da se time bavi EU, ali protiv toga bile su članice Saveta bezbednosti Rusija, Kina, Urugvaj i Angola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari