Dačićev SPS gubi pojam o realnosti 1Foto: Facebook

Planiramo da učestvujemo u predstojećim izborima za Skupštinu grada Beograda.

Trenutno smo u pregovorima sa koalicijom čiji će kandidat za gradonačelnika biti Dragan Đilas i sa Novom komunističkom partijom Jugoslavije. Pregovore sa tim potencijalnim koalicionim partnerima vodimo odvojeno. Važno je da smo identifikovali progresivne političke snage da bi pojačali šanse da pređemo cenzus i uđemo u gradsku skupštinu, da dobijemo prostor za efikasnije organizovanje, rad i mobilizaciju građana – kaže za Danas Dragoslav Mršević, predsednik Socijalističkog pokreta Srbije, koji je nastao odvajanjem nezadovoljnih članova Socijalističke partije Srbije u Obrenovcu.

Prema njegovim rečima, Socijalistički pokret Srbije ne uslovljava koalicioni dogovor eventualnim odborničkim mandatima, već im je u ovom trenutku najvažnije da svojim aktivistima pruže mogućnost da iznesu stavove pokreta u kampanji. On objašnjava da je osnovni razlog za formiranje pokreta bilo nezadovoljstvo potčinjenim odnosom SPS-a prema Srpskoj naprednoj stranci.

– Ogroman je paradoks da dok u državi vlada strahovita ekonomska, socijalna i moralna kriza, Socijalistička partija bukvalno nestaje kao levičarska organizacija umesto da u teškim vremenima bude zaštita i nada očajnim građanima željnim socijalne pravde i jednakih šansi. SPS danas saučestvuje u brutalnom naprednjačkom projektu partijskog zapošljavanja, isključivo svojih članova, glasača, poslušnika, nemilosrdno puneći državna preduzeća, javne ustanove i ostale institucije koje SNS koristi kao partijski resurs – tvrdi Mršević. On dodaje da u rukovodstvo SPS nema razumevanja za borbu sindikata i radnika za elementarno preživljavanje. Osnovna načela i program SPS posvećen pravima radnika je pogažen, smatra Mršević. Naš sagovornik tvrdi da bi SPS ostvarivala mnogo bolje izborne rezultate da raskine koaliciju sa SNS i deluje opoziciono.

– Raspoloženje članstva i glasača SPS je najbolji pokazatelj. Mnogo bolji od bajkovite priče rukovodstva koje ušuškano u vlasti poslednjih desetak godina sve više gubi pojam o realnosti. Nije moguće kreirati surovi kapitalizam, a deklarativno propagirati socijalizam. Nisu slučajno građani počeli da nazivaju rukovodstvo SPS,“hvatačima bidermajera“, jer ako je podrška Koštunici i DSS u jednom trenutku, kasnije učešće u vlasti sa Tadićem i DS davala određeni prostor za prepoznatljivost u sprovođenju nekih socijalističkih principa, što su verifikovali građani dvocifrenom podrškom SPS, danas, nakon pet godina vlasti sa SNS po istraživanjima svih agencija, SPS u Beogradu ima podršku 5,8 odsto isto kao i Beli Preletačević. Poređenja radi, SPS u Obrenovcu 2014. u vreme kada sam ja bio predsednik opštinskog odbora osvojio je 14,2 odsto glasova, kaže Mršević. On dodaje da socijalisti koji iskoče iz koloseka bivaju oterani, razapeti, isključeni iz rada partije. Krenulo je, kaže, raspuštanje čitavih organizacija. Ovih dana raspušten je pored onog u Obrenovcu i gradski odbor SPS Čačak i teško je reći da se nešto može promeniti unutar partije, jer oni koji bi nešto i mogli pokrenuti bivaju „namireni“.

Upozorili na opasnost od otpada

Socijalistički pokret Srbije, koji u svojim redovima ima nekoliko odbornika, počeo je da živi svoj politički život 22. decembra na sednici Skupštini opštine Obrenovac predlogom dopuna dnevnog reda.

– Građane Obrenovca neprijatno je iznenadilo odbijanje predloga Socijalističkog pokreta Srbije, koji sam ja obrazložio, a odnosi se na hitno reagovanje nadležnih i upozorenje meštana sela Vukićevica na opasnost od otpada koji je sedam dana ranije pronađen zakopan u ogromnoj količini. Sva domaćinstva tog sela i drugih sela u okruženju, piju isključivo bunarsku vodu i koriste je za sve potrebe. Vladajuća većina SNS, SRS, PS i dva preostala odbornika SPS glasali su protiv našeg predloga, a time su u stvari glasali protiv svojih sugrađana, dokazujući da su lojalni svojim partijskim centralama a ne sredini u kojoj žive. S druge strane, časno su se poneli odbornici DS, SDS, UG „Obrenovac naš grad“. Inicijativu sam predao 21. decembra a država je reagovala sedam dana kasnije saopštenjem o tom slučaju. Odgovor na pitanje zašto su nadležni u Obrenovcu potpuno ignorisali naše upozorenje čitavih sedam dana, znaju samo oni – navodi Mršević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari