Dajmel: Skot je slobodan da priča o političkim kretanjima u Srbiji 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Mislim da je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izrekao suštinu koja glasi da je „slučaj Savamala“ stvar poverenja u institucije i vladavinu prava, stoga tu nema šta da se doda.

Takođe, svaki ambasador je slobodan da iznese svoj stav o političkim kretanjima u državi u kojoj služi mandat. Dakle, ukoliko od nje ili njega neki novinar zatraži komentar, može da odgovori. To je pitanje slobode izražavanja, kaže za Danas Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, ocenjujući zaoštrenu retoriku srpskih zvaničnika prema američkom ambasadoru Kajlu Skotu.

Naša sagovornica smatra da „nije prihvatljivo tumačiti bojazni i proteste hiljade građana zbog rušenja i nereagovanja policije kao nešto što finansiraju Amerikanci“.

– To su srpski građani koji apeluju na poštovanje svojih prava, na razjašnjenja slučaja, kao i na fer i transparentnu pravosudnu proceduru u okviru vladavine zakona, navodi Johana Dajmel.

 

Prva instanca komunikacije

Poznavaoci prilika na međunarodnoj sceni komentarišu za Danas da je za državu prijema važno da ima dobre odnose sa stranim ambasadorima, naročito ako se radi o „velikim igračima“ poput SAD.

„Ambasadori su prva instanca komunikacije zvaničnika države prijema sa zemljom koja šalje te ambasadore, između ostalog i zbog toga što ambasadori šalju izveštaje u matične države o situaciji u državi u kojoj službuju. Dakle, kada srpski zvaničnici zaoštre retoriku prema diplomatskom predstavniku SAD to ne znači automatski da oni kritikuju administraciju u Vašingtonu, ali budući da je Vašington taj koji šalje ambasadora, kritike na račun Kajla Skota svakako nisu put za unapređenje srpsko-američkih odnosa“, kažu naši sagovornici.

Podsetimo, prvi je „packe“ američkom ambasadoru u ponedeljak podelio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je reagujući na izjavu američkog ambasadora o „slučaju Savamala“ ocenio da je to „brutalno mešanje u unutrašnje stvari Srbije“, dok je dan kasnije šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao da strane diplomate ne bi smele da se mešaju u unutrašnje stvari zemlje domaćina. Najzad, ministar za rad Aleksandar Vučić doveo je u vezu „slučaj Jajinci“ sa ambasadom SAD u Srbiji, uz napomenu da ne veruje da iza toga stoji američka država.

 

Šta nije stav Vlade

 – Izneću nešto što nije stav Vlade Srbije, niti sam imao priliku da razmenim mišljenja sa premijerom, ali pred Srbiju treba izneti istinu i izložiti činjenice. Slučaj Jajinci je počeo izborne noći, kad je došlo do upada u Republičku izbornu komisiju svih partija, pokušaja da se izmene izborni rezultati i njihovog odlaska kod američkog ambasadora Kajla Skota… Američki ambasador je prethodno šest godina boravio u Moskvi i odlično zna pravila diplomatije – u izbornoj noći ne prima vlast, ne prima ni opoziciju, ne meša se u to… I odmah sutradan Savamala počinje da bude glavna priča, govore i pišu kako će se režim ugušiti u krvi, izjavio je Vulin gostujući na RTS.

 

Bez odgovora

Američki ambasador je juče rekao da „ne zna kako bi odgovorio“ na izjavu ministra Vulina. „Video sam izjavu Vulina i naprosto nemam reči kako da odgovorim… Mislim da su previše bile izjave i bilo bi bolje da se malo više usredsredimo na činjenice u našim odnosima, koji su dobri i u usponi, oni su korektni… Imamo isti cilj kao i Vlada Srbije, a to je brži razvoj i integracija Srbije u EU“, kazao je Skot na Sajmu zelene gradnje, koji je otvorio zajedno sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović.

 

Ministarka Mihajlović je istakla da Srbija želi da nastavi „odlične odnose sa SAD“.

– Imamo zaista odlične bilateralne odnose i naši odnosi mogu da budu bolji, ne zaboravite da više od 20.000 ljudi radi u američkim kompanijama u Srbiji. Sve što smo do sada uradili u bilateralnim ekonomskim odnosima treba da nastavimo. Srbija jedina zemlja u regionu koja ima direktan let za SAD. To ne dobija zemlja koja ima loše odnose sa SAD i mislim da te stvari treba da nastavimo… SAD su prijatelj Srbije i naš partner u bilateralnim i ekonomskim odnosima, baš kao što su to i države EU, poručila je Zorana Mihajlović.

Saša Radulović traži Vulinovu smenu

Beograd – Neprihvatljivo je da ministar kriminalizuje opoziciju i direktno je optužuje za pokušaj atentata i to u saradnji sa ambasadom jedne velike zemlje, saopštio je pokret Dosta je bilo Saše Radulovića osuđujući izjavu ministra Aleksandra Vulina i tražeći njegovu smenu. Ministar je opozicione prvake doveo u direktnu vezu sa kriminalom i uz pomoć najgrublje izmišljotine insinuirao njihovu kriminalnu povezanost sa ambasadom SAD u nekakvom protivustavnom delovanju, ističe se u saopštenju. Skandalozno i opasno spinovanje ministra Vlade jer, ne samo da je brutalna izmišljotina da su opozicionari išli kod američkog ambasadora, već je još opasnija ocena koju vlast stalno ponavlja o nekakvom „upadu“ lidera opozicije u RIK. Republička izborna komisija je dužna da sarađuje sa političkim partijama i nije privatno vlasništvo ni premijera ni njegovog ministra Vulina, mada ka tome teže, navodi DJB.

 

„Diplomate deo političkog pejzaža“‘]

U proteklih deceniju i po često su se „lomila koplja“ oko toga da li su se ambasadori najuticajnijih svetskih država, uključujući SAD, Rusiju i Britaniju, prekršili pravila „dobre diplomatske prakse“, odnosno da li su se svojim izjavama ili potezima uplitali u unutrašnje stvari Srbije. Primera radi, nekadašnji ambasador Rusije Aleksandar Konuzin je tokom rasprave na Beogradskom bezbednosnom forumu o Kosovu „prozvao“ učesnike skupa postavljajući pitanje: „Ima li ovde Srba“ i demonstrativno napustio salu, dok je bivši ambasador Britanije Čarls Kroford dospeo u centar pažnje javnosti nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića kada je navodno zahtevao da novi premijer bude Nebojša Čović, a ne Zoran Živković. Mada je Kroford kasnije demantovao takve navode, ocenio je da bi Čović bio bolje rešenje od Živkovića.

Interesantnu priču svojevremeno je objavio i američki magazin Forin polisi, koji je preneo delove iz knjige u kojoj se tvrdi da je nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter 2008. godine doprineo izbornom porazu Vojislava Koštunice i njegove DSS, te obećao lideru SPS Ivici Dačiću da će se njegova stranka pridružiti Socijalističkoj internacionali ukoliko podrži vladu DS. U SPS i DSS su demantovali takve navode. Stručnjaci za spoljnu politiku za Danas nezvanično navode da su „strani ambasadori u svakom slučaju postali deo političkog pejzaža Srbije“, kao i da je u nekim situacijama teško proceniti da li je reč o kršenju diplomatske prakse ili o pukom iznošenju stavova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari