Damjanović: Beograd na vodi smo smislili 2004. kao Metropoliten 1Foto: FoNet/SRS

„Svako ko je učestvovao u kriminalu mora odgovarati. Naprednjacima su puna usta priča o Đilasovom kriminalu, ali kako uhapsiti ruku koja vas je hranila.

Đilas je za naprednjačko glasilo, dnevni list Pravda, iz gradske kase izdvojio više od 100 miliona dinara, za šta smo neoborive dokaze izneli još 2010. Čime ih je sve još zadužio verovatno nikada nećemo saznati, ali jasno je da između Vučića i Đilasa postoji odlična međusobna komunikacija i dogovor. Da nije tako, naprednjaci bi Đilasa strpali u zatvor, a ne na mesto predsednika Košarkaškog saveza na kome su ga donedavno držali“, kaže za Danas Miljan Damjanović, poslanik i kandidat za gradonačelnika Srpske radikalne stranke.

* Tvrdite da je Beograd na vodi, odnosno Metropoliten, promovisala SRS još 2004. godine. Da li to znači da je Vučić, kao tadašnji radikal, preuzeo taj projekat?

– Nesporna je činjenica, sada već istorijska, da je Metropoliten kao razvojni projekat Beograda osmislila i prva promovisala SRS. Ali, nije problem ideja već njena realizacija. Smatramo da je investitor morao biti odabran na međunarodnom konkursu, a ne po principu ti meni, ja tebi. Transparentan konkurs maksimizovao bi prihod grada od projekta i sasekao korupciju u korenu. Nažalost ugovor je potpisan kako je potpisan i projekat Beograd na vodi u ovoj fazi više niko ne može zaustaviti. Beograd ima još nebrojeno mnogo atraktivnih lokacija i naš je cilj je da one budu dodeljene onome ko bude spreman da najviše za njih uplati u gradski budžet, a ne onome ko bude najsimpatičniji gradonačelniku.

* Niste mnogo oduševljeni rezultatima naprednjačke vlasti u Beogradu, mada oni tvrde da su preporodili grad.

– Prosečan budžet AP Vojvodine u prethodne četiri godine bio je 60 milijardi dinara, a budžet Beograda preko 100 milijardi. Ko god da je bio na vlasti morao je sa potrošenih 420 milijardi dinara za četiri godine „nešto da uradi“. Mi ne tvrdimo da nisu gradske vlasti uradile ništa, već da je odgovornija vlast sa tolikim novcem mogla uraditi mnogo više. Prvi smo kritikovali „muzičku“ fontanu na Slaviji, još besmisleniji projekat u ovom trenutku je podizanje 31 jarbola za zastave čija će izgradnja Beograđane koštati neverovatnih 360 miliona dinara. Apsurd je da pola Beograda nema kanalizaciju, a da nam ovi obećavaju digitalizaciju.

* Smatrate da je trebalo ukinuti Busplus?

– Busplus je jedna od najvećih pljački u modernoj istoriji Beograda. Neverovatno je da firma koja organizuje naplatu prevoza zadržava 91,5 odsto ostvarenih prihoda dok GSP koji organizuje prevoz, kupuje vozila, plaća radnike, održavanje, gorivo, rezervne delove, praktično snosi sve troškove za to dobije svega 8,5 odsto prihoda od prodaje karata. Zato je GSP gubitaš čije funkcionisanje plaća narod dok se kajmak sliva u privatne džepove. Verovali ili ne, preko Busplusa pojedinci godišnje prihoduju skoro pet milijardi dinara! Sami računajte koliko je to kilometara kanalizacije i puteva, koliko obdaništa, ambulanti, penzija, dečjih dodataka.

* Istraživanja pokazuju da većina Beograđana smatra da živi lošije nego što je živela pre pet godina i da je ova vlast gora od prethodne?

– Šta Beograđani smatraju videćemo na izborima. Danas Beogradom vladaju preobučene demokrate Goran Vesić, Siniša Mali i ostali kadrovi Dinkićeve i Đinđićeve epohe. Razlike nema – svi oni rade isključivo u interesu svojih džepova, a ne u interesu svojih sugrađana.

Naprednjaci su najuspešniji projekat DS

* Od nastanka SNS, radikali nijednom nisu prešli cenzus na izborima u Beogradu, a i kada se pogleda i rezultat Vojislava Šešelja u glavnom gradu na predsedničkim izborima – to je podrška od samo 4,29 odsto.

– Možda u Danasu računate vreme od nastanka SNS, ali mi to ne činimo. Uostalom, naprednjaci su najuspešniji projekat DS čiji je prevashodni cilj bio uništenje SRS. Kao što vidite nisu uspeli, a cenu njihovog eksperimenta plaćaju građani. Naša ideologija izdržala je probu vremena, pročistili smo i osnažili stranačke redove, jer su najlošiji među nama u teškim vremenima napustili stranku i mi sa velikim optimizmom očekujemo beogradske izbore. Nas nikad nisu mogli optužiti za lopovluk i kriminal. „Najozbiljnija“ optužba za 28 godina bavljenja politikom je da smo „omiljena opozicija“ nekog režima, ali nam je obraz čist. Sa druge strane, lopovi ostadoše lopovi!.

Vjerica Radeta 6. februara odgovara na Fejsbuku

Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke odgovaraće direktno na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa u utorak, 6. februara, od 13 do 14 časova u okviru rubrike „Intervju na mreži“.

Pitanja se mogu postaviti na Fejsbuku već od nedelje, 04. februara, a Radeta će pisanim putem odgovarati sat vremena.

Na pitanja lične prirode se neće odgovarati, na pitanja koja su već odgovorena neće se ponovo slati odgovor, a uvredljiva će automatski biti brisana. Najzanimljiviji odgovori potom će biti objavljeni u štampanom i onlajn izdanju Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari