Dan Preda: Molim Vučića da ubedi Dodika da odustane 1

Mislim da se referendum za koji se zalaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kosi sa Dejtonskim sporazumom.

Molim premijera Srbije Aleksandra Vučića da interveniše i ubedi svog prijatelja da to nije dobra stvar, kaže za Danas Kristijan Dan Preda, izvestilac za Bosnu i Hercegovinu Evropskog parlamenta.

To je njegov stav povodom referenduma o Danu Republike Srpske, najavljenom za 25. septembar. Ovaj evroposlanik u tom kontekstu ukazuje da „Srbija ima značajnu ulogu u stabilizaciji Bosne i Hercegovine“.

S druge strane, predsednik srpske vlade izjavio je odgovarajući na spekulacije da će od lidera RS tražiti da otkaže najavljeni referendum da se neće mešati u unutrašnje stvari RS i BiH, uz opasku da su odnosi Beograda i Banjaluke dobri. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da će, „bez obzira na pritiske i opstrukcije, kojih već ima“, biti održan taj referendum. Bošnjački predstavnici u vlasti Republike Srpske su, podsetimo, zatražili nedavno da visoki predstavnik u BiH spreči glasanje u RS.

– Neophodno je i važno da visoki predstavnik u BiH reaguje i da sankcioniše antidejtonsko, antiustavno i antimirovno djelovanje vlasti u entitetu RS – rekao je Ramiz Salkić, potpredsednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, prenela je Slobodna Evropa. On je rekao da veruje da referendum o 9. januaru, Danu RS, ipak neće biti održan i da će se naći rešenje da se spreči njegovo održavanje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da ne zna da li će se održati referendum u RS, navodeći da iako bude održan, neće imati efekte, jer je odluka Ustavnog suda BiH konačna i obavezujuća. Izetbegović, inače lider Stranke demokratske akcije (SDA), ocenio je za tursku agenciju Anadolija da Milorad Dodik vodi dvostruku politiku, koju je opisao kao „japanska maska sa dva lica“.

– Vodi politiku koja se očitavala nedavno u Istočnom Sarajevu, kada smo rešili neke jako bitne stvari za BiH, kada je BiH dobila vetar u leđa u odnosu na naš evropski put. Paralelno s tim, uporno vodi politiku koja vraća nazad, pokušava političkim sredstvima postići ono što nije postigla vojnim sredstvima, pobuđuje strasti stare 25 godina, emocije, ambicije – rekao je Izetbegović, prenela je agencija Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari