Dan Preda: Zabrinjavajući znak ruskog uticaja 1Foto: www.europarl.europa.eu

Bez obzira na to kakvu će odluku visoki predstavnik u BiH doneti povodom referenduma održanog u RSj, postoji odgovornost u političkom smislu koju treba proceniti, tako da treba uzeti u obzir sve aspekte, kaže za Danas Kristijan Dan Preda, izvestilac za BiH Evropskog parlamenta.

On je tako odgovorio na pitanje kako ocenjuje ishod tog referenduma i očekuje li da predsednik RS Milorad Dodik snosi posledice zbog odluke o njegovom održavanju.

Dan Preda ističe da je referendum održan protivno odluci Ustavnog suda BiH, pa se „kosi sa vladavinom prava“.

– Vladavina prava je jedan od temelja Evropske unije i visoko na listi kriterijuma za pristupanje EU. U tom kontekstu, referendum se kosi sa kandidaturom BIH za članstvo i pokreće ozbiljna pitanja. Kao što znate, Rusija je jedina država koja je otvoreno podržala Dodikov referendum i za nas u EU ovo je zabrinjavajući znak da Rusija teži da proširi svoju konfrontaciju sa Evropom. Činjenica da je 99,8 odsto glasača glasalo „za“ na referendumu ne znači više radnih mesta ili više prosperiteta u Republici Srpskoj, već je to, naprosto, populizam, smatra izvestilac za BiH Evropskog parlamenta.

Referendum nije imao pravnu podlogu, jer je Ustavni sud BiH suspendovao odluku o njegovom održavanju dok ne odluči da li je referendum u skladu sa Ustavom, izjavila je danas portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, prenosi FoNet. Ona je na konferenciji za novinare u Briselu ocenila da referendum ne može da izmeni činjenicu da su odluke Ustavnog suda obavezujuće. Ohrabrujemo institucije BiH da reše pitanje Dana RS u okviru postojećeg ustavnog okvira i kroz konstruktivan dijalog, istakla je Kocijančić. Ona je napomenula da sve strane treba da se uzdrže od postupaka koji bi mogli da pogoršaju situaciju. Po njenim rečima, važno je da se BiH usredsredi na reforme neophodne za prevazilaženje ekonomskih i društvenih problema i za napredak na evropskom putu.

Bogovič: Posledice će snositi i građani i Dodik

Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u EP, kaže za Danas da referendumi sa takvim sadržajem kakav je bio u RS „ne donose ono što je ljudima u regionu zaista potrebno u ovom trenutku, a to je smirivanje strasti, jačanje stabilnosti, međusobno razumevanje i saradnja, već se stvaraju nove tenzije“.

– Ishod referenduma, koji bi mogao da destabilizuje okolinu, nema dobru perspektivu. Istorija nas uči, a to je i lekcija iz devedesetih u regionu, da zbog loših odluka najviše pate građane, a ne toliko njihove vođe. Tako će i ljudi iz RS snositi sve posledice referenduma, ne samo Dodik. Ako samo pogledamo rast BDP-a u poslednjih 20 godina širom Evrope i Zapadnog Balkana, ispostavlja se da su zemlje regiona najveći gubitnici. Nažalost, sa takvim referendumima ta perspektiva se samo nastavlja umesto da se stvara sve što je potrebno da se ljudima pruži razvoj i bolji život. Ipak se nadam boljoj saradnji i poštovanju među građanima u BiH u okviru različitih entiteta kao i nacionalisti u budućnosti, kao i da će BiH napraviti naredne korake na putu ka EU, ukazuje Bogovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari