Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 1Foto: J. Z. T.

Poseta Partijaršiji, ispisivanje grafita na ulazu u Ambasadu Crne Gore, konferencije za medije, koškanje sa naprednjacima u skupštinskoj sali, protest… Tako je ukratko izgledao dan poslanika Boška Obradovića, koji je propratila reporterka portala Danasa.

Poslanik i lider Dveri Boško Obradović svakoga dana, kazao je za Danas online, ustaje u pet časova.

– Trudim se da ustajem pre predsednika Srbije jer sam uveren da samo onaj ko ustaje pre njega može da ga pobedi, u smislu da se mora mnogo raditi da bi se ova vlast promenila, dodao je on.

 

View this post on Instagram

 

Intervju sa liderom @dveri.rs #BoškoObradović čitajte na portalu #listDanas #dansaposlanikom #vikend

A post shared by Dnevni list Danas (@danas.rs) on

U rane jutarnje sate ne uči ruski jezik poput Aleksandra Vučića, ali slično kao i on smatra da je to najmirniji i najkvalitetniji period za rad jer nema telefonskih poziva, mejlova ni radnih sastanaka.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 2
Foto: J. Z. T.

Sa nama se sastao u petak, 27. decembra, nešto posle deset časova ujutru na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Pre njega stiglo je par aktivista Dveri, a među okupljenima bio je i narodni poslanik Ivan Kostić.

„Nikada ne idi na potpeticama na intervju sa Boškom“, dobacila je reporterki Danasa jedna od aktivistkinja. Ubrzo smo shvatili da je bila u pravu. U brzom hodu krenula je tura, vođena liderom Dveri, kroz centar Beograda.

Pre polaska u prvu, prema rečima Obradovića, „akciju“ okupljeni su pripremali megafone, kamere, stative. Izvađeni su i barjaci, na kojima su se ubrzo, zahvaljujući hladnom vetru, zaviorile zastave Srbije i Dveri. Obradović se pozdravljao sa svojim stranačkim saborcima a trudio se da nas ne izgubi iz vida. „Morate da upoznate i ostale. Mi iz Dveri smo normalni ljudi“, kazao je.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 3
Foto: J. Z. T.

U brzom hodu, propraćeni radoznalim pogledima pokojeg turiste u Knez Mihailovoj, pa niz Kralja Petra,  stigli smo ispred zgrade Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Obradović i Kostić, kao poslanici pokreta Dveri, ušli su u zgradu da službi patrijarha predaju pismo povodom usvajanja Zakona o veroispovesti u Crnoj Gori.

Pismo je sačinjeno kao molba poglavaru SPC da hitno zakaže veliki crkveno-narodni sabor u Podgorici na koji će pozvati predstavnike Srba iz svih zemalja kako bi zajednički razmotrili novonastalu političku situaciju koja donosi nesagledive posledice.

Za to vreme među dverjanima razmenjivala su se pitanja poput „Kako su ti klinci?“, neki su se žalili da i mladi treba više da se politički akriviraju „Učlane se, a posle ih nema“, a zanimljivo je da se niko nije prekrstio kada su zvona Saborne crkve na tren zazvonila. „Mi smo se sekularizovali“, dobacio je jedan od njih.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 4
Foto: J. Z. T.

Nakon kraćeg zadržavanja, Obradović propraćen kolonom stranačkih aktivista stigao je pred zgradu Ambasade Crne Gore. Tu su nam se pridružile i kolege iz raznih radakcija, a dverjani su razvili transparente „Milo – Vučić, braća blizanci“,“Zašto ćutiš Srbijo“, „Milo izrode, tragovi ti smrde nečovještvom“…

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 5
Foto: J. Z. T.

– Došlo smo da predamo protesntu notu ambasadoru Crne Gore, obratio se portiru zgrade u Knez Mihailovoj 10 Obradović. Potom se okrenuo i ostalima doviknuo „Ajmo“. Stotinak stepenika i bili smo ispred ulaza u Ambasadu. Nakon kraćeg razgovora sa službenikom koji nam je poručio da ambasador nije tu i da dolazak mora da se najavi, Obradović je izvadio sprej i na zidu do ulaza ispisao „Milo lopove, ne damo ti svetinje“. Aktivisti su to propratili smehom.

– Eto, Danas ima ekskluzivu, a ništa ovo nije planirano“, rekao nam je lider Dveri sa osmehom koji je govorio upravo suprotno.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 6
Grafit na ulazu u ambasadu CG u Beogradu Foto: J. Z. T.

Obradović je šest godina bio bibliotekar, ispričao je u hodu do Narodne skupštine. U Gradskoj biblioteci Čačka prošao je sve službe od seoskih odeljenja do šefa odnosa sa javnošću biblioteke. “U politiku sam ušao jer sam mnogo čitao“, naglasio je. Novinare oslovljava kolegama jer je i sam pisao u brojnim časopisima.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 7
Foto: J. Z. T.

– Živim u Čačku, dosta sam veran toj ideji da i političari iz unutrašnjosti treba da se pitaju u Beogradu. Jedan sam od retkih lidera političkih stranaka koji nije iz gavnog grada i mislim da je to veoma važno da bi se u Skupštini čuo glas unutrašnjosti, rekao je Obradović u „Danu sa poslanikom“.

U razgovoru je ocenio da je beogradizacija upropastila srpsku politiku, državu i društvo u celini.

– Najviše sam na putu, dešava se da ostanem i nekoliko dana u Beogradu, ne putujem bukvalno svaki dan, precizirao je i istakao da koristi gotovo stalno novi auto-put.

Kako je rekao, on je skratio vreme provedeno u putu. „S druge strane da li je baš savršeno saobraćajno izveden nisam siguran, veći broj krivina nisam video nigde. Ne znam da li je to moralo da bude tako. Ono što je moja najveća zamerka je da li su putevi baš toliko morali da koštaju“, dodao je lider Dveri.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 8
Foto: J. Z. T.

Nakon kraćeg performarsa ispred Predsedništva i Doma narodne skupštine i rastanka sa aktivistima seli smo u skupštinski bife. Tog petka bila je poslednja sednica u redovnom jesenjem zasedanju pa su i članovi Garde Vojske Srbije bili prisutno. Sreli smo ih kako odmaraju u bifeu. „Idemo da se izmešamo sa Gardom“, predložio je Obradović birajući sto prikladan za razgovor.

– Od kolega sam slušao da se u prethodnim sazivima dešavalo da usred skupštinske sale budu baš vatrene političke rasprave a da se posle toga zajedno sedi u bifeu ili restoranu i da se najnormalnije šali i priča, međutim, ja sam vam svedok, to nije slučaj sa ovim skupštinskim sazivom, kazao je za Danas online Obradović.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 9
Foto: J. Z. T.

Na pitanje da li mogao da zamisli da sedi sa liderima radikala, naprednjaka i LDP-a odgovorio je da bi, ali ne zbog druženja. „Ako je to moja poslanička obaveza, da. Da bismo razgovorali o političkim temama i pokušavali da prebrodimo ovu političku krizu“.

Uz opasku da je na udaru naših pitanja kao „srpska Crkva u Crnoj Gori“, istakao je da su odnosi među poslanicima ozbiljno poremećeni, strasti ozbiljno uzavrele. „Aktivna vlast se ozbiljno ogrešila o opoziciju i time napravila jaz“.

Ipak, tvrdi, postoji normalna komunikacija sa većinom poslanika vladajuće stranke, ali „sa onim najprljavijim igračima SNS-a, od Martinovića, Ristićevića i Maje Gojković, veoma ju je teško ostvariti“.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 10– Doživeli smo da se Skupština unizi do nivoa rijaliti šoua Maje i Marjana, dodao je i prepričao jednu situaciju.

Kako nam jer rekao, šef naprednjaka u Skupštini Aleksandar Martinović je u nekom trenutku na nacionalnoj televiziji tvrdio da mu je Obradović opsovao oca i majku. Kada ga je kasnije sreo u holu i upitao zašto je lagao, Martinović ga je potapšao po ramenu i kazao „Pusti to, to je politika“.

Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem 11
Foto: Pritnskrin/RTS2

Kasnije tog dana, sa poslanicima Srpske napredne stranke Obradović se i fizički obračunao i to u skupštinskoj sali, u koju nije ulazio više od godinu dana.

Uveče je prisustvovao protestu ispred Ambasade Crne Gore koji su organizovali studenti Pravnog fakulteta, ali ne kao političar već kao građanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari