"Danas" pita partije:Da li ste za legalizaciju prostitucije? 1Free Images

Ni ovaj izborni ciklus ne razlikuje se od prethodnih, koje su obeležile isključivo teme „visoke“ politike, strateškog opredeljivanja, ili populističkih obećanja o novim investicijama, otvaranju radnih mesta, većim platama i penzijama.

                       p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Zbog toga Danas je pokrenuo javnu debatu među predstavnicima političkih stranaka kako bi se obelodanili njihovi stavovi o temama na kojima je teže ostvariti politički profit, a tiču se svakodnevnog života. Novinari Danasa izabrali su više pitanja takve vrste, a odgovore ćemo objavljivati u nastavcima. Među postavljenim pitanjima, nalazi se i – Da li ste za legalizaciju prostitucije u Srbiji?

Vladimir Đukanović

Srpska napredna stranka

NE

Legalizovati prodaju duše i tela je nešto što mi je van pameti i nikako to ne mogu da prihvatim.

Branko Ružić

Socijalistička partija Srbije

DA

Moj pozitivan stav o legalizaciji prostitucije je već odavno poznat. Prostitucija je bila prisutna u svakom društvu zasnovanom na kapital odnosu i biće prisutna sve dok bude bilo tržišta, a ne vidim da će novac i tržište biti ukinuti u neko skorije vreme. Legalizacijom prostitucije smanjilo bi se nasilje nad seksualnim radnicama i radnicima, poboljšala bi se zdravstvena zaštita i osoba koje se bave ovim poslom i korisnika i korisnica njihovih usluga, omogućila bi se efikasnija borba protiv kriminala vezanog za ovu profesiju (podvođenje, seks trafiking), oslobodili bi se resursi države za borbu protiv drugih vidova kriminala, a i omogućilo povećanje budžetskih prihoda.

Goran Ješić

Demokratska stranka

DA

To obezbeđuje zdravstvenu sigurnost devojaka i zaštitu od uticaja makroa.

Vjerica Radeta

Srpska radikalna stranka

DA

Bolje je da prostitucija bude pod kontrolom i da se žene koje se tim bave podvrgavaju zdravstvenoj zaštiti nego da se prepuste ulici i različitim zarazama.

Sanda Rašković Ivić

Demokratska stranka Srbije

DA

U Kraljevini Jugoslaviji prostitucija je bila gotovo legalizovana. Nadam se da će slobodni stavovi prema seksu dovesti postepeno do izumiranja ovog „najstarijeg zanata“.

Boško Obradović

Dveri

NE

Protivimo se legalizaciji prostitucije jer se ličnost žene ne može svoditi na trgovinu njenog tela. Zagovornici legalizacije opravdavaju svoja zalaganja sveprisutnošću prostitucije. Odgovaramo im: i nasilje u porodici je stalno prisutno, pa ne možemo da ga opravdamo tom činjenicom. Takođe, tamo gde je prostitucija legalizovana i dalje imamo masovnu eksploataciju žena, te se ne može tvrditi da legalizacija može eliminisati ovaj problem.

Saša Radulović

Dosta je bilo

NE

Ne, jer bi to u našem sistemu razrušenih institucija i vrednosti predstavljalo legalizaciju zloupotrebe žena.

SDS

U ovoj partiji ističu za Danas da nisu zauzeli zvaničan stav po ovom pitanju unutar stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari