Kako navodi sagovornik Danasa iz srpske policije, ovim sporazumom neće biti predviđena operativna saradnja, jer ona zahteva razmenu ličnih podataka, a za njeno uspostavljanje neophodno je doneti zakon o zaštiti ličnih podataka.
Prioritetni oblici saradnje MUP-a Srbije i Evropola odnosiće se na saradnju u domenu suzbijanja trgovine drogom, ilegalnih migracija, terorizma, falsifikovanja novca, trgovine ljudima, ukradenim vozilima i pranje novca.
Naš izvor ukazuje da je Evropol razvio kriminalističko-obaveštajni pristup u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i izradu redovnih procena pretnji od terorizma i organizovanog kriminala. Inače, MUP Srbije ima redovne kontakte sa Evropolom, iako strategijski sporazum još nije potpisan.
Jedan od najznačajnijih oblika rada Evropola jeste otvaranje i vođenje tzv. analitičkih radnih dosijea, koji predstavljaju pravni okvir neophodan za prikupljanje konkretnih ličnih podataka o osobama za koje se sumnja da učestvuju u kriminalnim aktivnostima. Takvi podaci se prikupljaju istražnim i obaveštajnim aktivnostima nacionalnih službi država članica Evropola.
Prema oceni Danasovog izvora svrha vođenja ovih dosijea jeste pružanje podrške borbi protiv najopasnijih organizovanih kriminalnih grupa, kroz analitički rad. Trenutno se u Evropolu vodi 16 ovakvih dosijea. On dodaje da je u fokusu pažnje Evropola delovanje albanskih organizovanih kriminalnih grupa na teritoriji Evrope.
Evropol predstavlja specijalizovanu policijsku strukturu EU, koja se bavi pre svega kriminalističko-obaveštajnim radom. Njegov osnovni zadatak je da ojača efikasnost saradnje i pruži podršku nadležnim službama država članica u saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.