Prva ekspertska misija EU, koju čine predstavnici Evropske komisije sa zadatkom da detaljnije analiziraju proces stupanja Srbije na belu šengensku listu, boraviće u Beogradu od 2. do 6. februara, saznaje Danas. Stručnjaci će se baviti postignutim rezultatima u oblasti uspostavljanja javnog reda i bezbednost, nakon čega će u kontinuitetu, u februaru i martu, Srbiju redovno posećivati misije evropskih eksperata kako bi analizirali pojedinačno svaku oblast koja se odnosi na ukidanje viza građanima Srbije.

Kako su nam rekli izvori bliski Vladi Srbije, danas će u Briselu boraviti članovi vladine Radne grupe za liberalizaciju viznog režima kako bi sa predstavnicima Evropske komisije razgovarali o planu posete za svakog člana ekspertske misije. U Vladi kažu da su spremni za susret sa tom misijom i da imaju šta da im ponude kako bi izveštaj na kraju posete bio pozitivan.

Imajući u vidu spisak zakona, strategija i ratifikacija međunarodnih konvencija koje tek treba usvojiti, kao i činjenicu da za pojedine strategije do danas ne postoje ni nacrti, postavlja se pitanje čime će Srbija dočekati delegaciju EU. Prema listi uslova iz Mape puta, srpski parlament mora da usvoji još tri zakona – o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o zabrani diskriminacije, kao i zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći. Nijedan od tih zakona ne nalazi se u skupštinskoj proceduri, a posao usaglašavanja oko nacrta tih zakona još nije gotov.

Iako je Vlada usvojila Strategiju za borbu protiv pranja novca i terorizma, na snazi je i dalje zastareli Zakon o sprečavanju pranja novca iz 2005. godine. Zakoni protiv diskriminacije i o međunarodnoj pravnoj pomoći još su u formi radnih verzija. Takođe, za beli šengen neophodno je da počnu s radom i nove institucije – Agencija za borbu protiv korupcije, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, kao i da Poverenik za informacije od javnog značaja preuzme nadležnost za zaštitu podataka o ličnosti.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, rekao je juče pred zvaničnu posetu Pragu da će Evropska komisija u maju ove godine zauzeti prvi stav o viznoj liberalizaciji Srbije.

– Važno je da Češka koja predsedava EU bude upućena u ono što radimo. Naš cilj je da Evropska komisija do kraja godine zauzme pozitivan stav po pitanju naših evropskih integracija – kazao je Đelićza RTS.

On je najavio da će tokom boravka u Češkoj predočiti akcioni plan Srbije za prva tri meseca ove godine u domenu vizne liberalizacije, koji sadrži 22 tačke.

U svojevrsnoj „evropskoj ofanzivi“ je i srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je juče boravio u Ljubljani, pre toga u Stokholmu, a očekuju ga susreti i u Parizu i Rimu. Sve su to pripremni razgovori pred sastanak srpskih zvaničnika sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom i šefovima diplomatija Češke i Švedske Karelom Švarcenbergom i Karlom Biltom 26. januara u Briselu.

Srbija je juče od Slovenije ponovo dobila jasnu podršku za što skorije odmrzavanje SSP-a. „Podržavamo napore Beograda na putu u EU i u tom smislu je, nakon prošlogodišnjeg potpisivanja SSP-a, došlo vreme da se potraže putevi kako bi se napokon taj sporazum ‘odmrzao’ i počelo s njegovom realizacijom“, rekao je šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vukom Jeremićem, koji je razgovarao i s premijerom Borutom Pahorom i predsednikom Danilom Tirkom.

Šta još mora da se uradi

* Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma;

* Zakon o sprečavanju diskriminacije;

* Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim pitanjima;

* Strategija za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji;

* Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala;

* Strategija za borbu protiv droga;

* Strategija za suzbijanje ilegalnih migracija;

* Konvencije Saveta Evrope sa odgovarajućim protokolima, koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje terorizma, trgovinu ljudima, visokotehnološki kriminal i zaplenu imovine;

* Završiti proces zamene putnih isprava novim biometrijskim putnim ispravama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari