Daut Haradinaj: Moja izjava izvučena iz konteksta 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Poslanik Alijanse za budućnst Kosova (AAK), Daut Haradinaj je na plenarnoj sednici Skupštine Kosova negirao da je izjavio da će na Kosovu biti etničkog čišćenja ukoliko njegov brat Ramush Haradinaj bude izručen Srbiji.

Kako prenosi N1, povodom brojnih reakcija kosovskih i međunarodnih zvaničnika na njegovu izjavu datu jednoj kosovskoj televiziji, Daut Haradinaj je kazao da je njegova izjava izvučena iz konteksta, ali je naglasio da Beograd mora biti oprezan, jer je Srbija ta koja pokušava da etnički očisti Kosovo. On je istakao da bilo ko ima “dilemu šta se dešava na Kosovu i oko Kosova treba da shvati da postoje tendencije da se destabilizuje ova zemlja”.

Daut Haradinaj je naglasio da nikada nije rekao da će na Kosovu biti etničkog čišćenja, ali da to želi zvanični Beograd, a ne Daut Haradinaj i Albanci. “Ali, ako hoće da se igraju sa vatrom neka im je srećan rad”, zaključio je Haradinaj. „Ja sam kazao i ponavljam još jednom da paze i da se ne igraju sa našim narodom. Nema veće provokacije nego da se preko jednog čovjeka (Ramuša Haradinaja) pokušava destabilizacija Kosova. Ako imaju takvu nameru, neka tu agendu implementiraju negde drugde. To treba da znaju i diplomatski predstavnici”, kazao je Haradinaj.

Prethodno je predsednik Kosova, Hašim Tači poručioda preteće izjave upućene nealbanskim zajednicama na Kosovu podstiču mržnju i osvetu, te vraćaju u gorku pošlost. Na izjavu Dauta Haradinaja reagovao je i šef UNMIK-a, Zahir Tanin koji ju je ocenio kao neprihvatljivu jer je korišćen govor mržnje i upućene pretnje etničkim čišćenjem. Izjavu Dauta Haradinaja osudili su i predstavnici EU i SAD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari