Davenport: Korist od pristupanja EU 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Važno je podsetiti građane na korist od pristupanja Evropskoj uniji i na ulogu nevladinih organizacija, izjavio je danas šef delegacije EU Majkl Davenport.

On je istakao da je nevladin sektor doprineo napretku Srbije u procesu evropske integracije.

Ovde, u Srbiji sam „još ubeđeniji u to da ne bi došlo do napretka koji vidimo bez aktivnog doprinosa organizacija civilnog društva u najširem smislu“, rekao je Davenport.

Kako je rekao, „ne treba da bude iznenađenje da će njihova uloga biti od kljucnog značaja u socijalnim i drugim reformama u svim zemljama regiona, ne samo u Srbiji“.

Davenport je rekao da delegacije ima ograničene mogućnosti za direktnu komunikaciju za javnošću, već da, kao i u drugim zemljama kandidatima, vodeću ulogu imaju vlada i njene institucije kroz strategiju komunikacije o napretku u procesu pristupanja EU.

Srbija je usvojila svoju strategiju pre šest godina, ali je još nije primenila, rekao je on i dodao da se on zalaže za implementaciju te strategije ali da Nacionalni konvent i organizacije civilnog društva to ne vide kao prioritet.

Davenport je rekao da Evropska komisija očekuje da Srbija implementira preporuke OEBS o izborima.

OEBS je 2014. dao niz konkretnih preporuka za raspivanje izbora, o ulozi medija, finansiranju stranaka, mešanju vladine i partijske uloge u kampanji i drugim stvarima, podsetio je Davenport.

Oebs ih je ove godine, naglasio je Davenport i ocenio da će raspisivanje izbora 2017. biti prilika da se implementiraju te preporuke.

Na pitanje o izboru novog zaštitnika građana, posle istaka mandata Saši Jankoviću, Davenport je rekao da ista pravila važe za sva nezavisna regulatorna tela koja su dosta nova u Srbiji.

Janković je prvi ombudsman i izbor novog će biti ključni trenutak, ali je ovde pre svega reč o o izgradnji ovih institucija a ne o ličnostima i bitno je da ih vode ljudi koji imaju kredibilitet, rekao je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari