Davenport odlazi na novu dužnost 1Foto: Medija centar

Šef misije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport napustiće uskoro ovu poziciju, saznaje Danas u diplomatskim krugovima u Beogradu.

Pretpostavlja se da Davenport odlazi ranije od datuma kada je planirano – on je na čelo misije EU Beogradu imenovan u junu 2013. godine. Kako Danas saznaje, Davenport odlazi zbog imenovanja na novu dužnost.

Pre nego što je imenovan na čelo misije EU, Majkl Davenport je dve godine bio ambasador Velike Britanije u našoj zemlji.

Davenportovo službovanje u Srbiji ostaće upamćeno i po konstantnoj napetosti u odnosima sa Aleksandrom Vučićem, od kada je lider SNS 2014. preuzeo premijersku dužnost. Vučić je u više navrata izrekao kritike na račun Davenporta i načina na koji EU finansira neke medije u Srbiji, poput BIRN, da pišu negativno o Vladi Srbije. Krajem prošle godine Davenportu radikali u Skupštini nisu dozvolili da pred Odborom za evrointegracije predstavi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegraciji, tražeći da bude preveden na srpski. Davenport odlično govori srpski jezik, ali su radikali ostali pri zahtevu za prevodom dokumenta, pa izvešaj dosad nije predstavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari