Pogrešno bi bilo napustiti pregovarački sto – poručio je juče u Beogradu ministar inostranih poslova Kraljevine Belgije Karel de Guht na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Draškovićem, dodajući da se stiče utisak da poruku o napuštanju pregovora šalje premijer Srbije Vojislav Koštunica.
Tokom posete Beogradu De Guht se susreo i s predsednikom i premijerom Srbije. Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje da se Belgija kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija založi za kompromisno i pravedno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije koje neće destabilizovati Srbiju i region, saopšteno je iz Predsedništva juče posle razgovora. Ministar De Guht je istakao „da Belgija podržava evropsku perspektivu Srbije i da očekuje da nova, demokratska vlada u Beogradu vrlo brzo uspostavi potpunu saradnju s Haškim tribunalom, što bi omogućilo nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU“.
Premijer Srbije Vojislav Koštunica naglasio je da je KIM sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije i istakao da se Srbija zalaže za poštovanje međunarodnog prava i prvog principa Povelje UN, a to je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država. Premijer je, saopšteno je iz Vlade, „ukazao da rešenje za budući status KIM mora da se zasniva na poštovanju međunarodnog prava, Povelje UN i da bude u skladu s evropskim vrednostima i standardima“.
U razgovoru s Draškovićem De Guht je preneo uverenje Evropske unije da Srbija ima evropsku budućnost i poručio da EU nema nameru da ponizi Srbiju po pitanju Kosova. Posle razgovora, De Guht je rekao da je rešenje statusa Kosova „političko pitanje kome je potrebno političko rešenje“ i dodao da je značajno da se nastave pregovori Beograda i Prištine. Drašković je, kako javlja Beta, preneo stav da „bilo koje rešenje koje predviđa promenu sadašnjih međunarodno priznatih granica Srbije nije u skladu s razgovorima o statusu Kosova“.
– Ukoliko status Kosova podrazumeva promenu sadašnjih državnih granica Srbije, onda bi to automatski postali razgovori o statusu države Srbije. Nadam se da nas ovakav ishod neće zadesiti – rekao je Drašković.
Šef diplomatije Srbije je pitao zbog čega bi Srbija morala da bude jedina republika bivše SFRJ kojoj se menjaju granice.
– Mi smo apsolutno spremni na maksimalan kompromis i na sve vrste razgovora o statusu Kosova, pod uslovom da se ne dovedu u sumnju sadašnje međunarodno priznate državne granice Srbije – rekao je Drašković i dodao da bi menjanje granica dovelo do „lomova“ i bilo opasno i za Srbiju i za region.
Belgijski ministar je istakao i da je od izuzetnog značaja da Srbija ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom što bi, kako je ocenio, „popravilo sliku o Srbiji i stvorilo uslove“ za dalje pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.