Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije

Jaki smo, ništa ne gubimo

1. Srbija ne sme da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a kada bi otišla na skup na kojem je prisutan i predstavnik Prištine bez oznake „Unmik“ to bi moglo da se baš tako protumači. Zato treba da se pažljivo čuvamo te zamke i da insistiramo na tome da Kosovo, ako baš mora da bude pozvano na regionalne i međunarodne skupove, bude predstavljeno kako nalaže Rezolucija 1244, a to je kao „Unmik-Kosovo“.

2. Ne može Srbija ništa da izgubi nepojavljivanjem na tim sastancima. Pa, Srbija nije bila nikada popularnija u međunarodnim krugovima nego što je to danas slučaj. Zemlja koju iste godine posete potpredsednik Amerike i predsednik Rusije stvarno nema potrebe za takvom promocijom. Iz iskustva znam da su sastanci na kojima ima više od pet učesnika samo za slikanje, a ne dogovore i pregovore. Zato mislim da Srbija ništa ne gubi ako se ne odazove takvim pozivima.

3. Onaj ko saziva regionalne skupove na kojima poziva i predstavnike Kosova i srpske zvaničnike radi to s jasnim namerama da isprovocira Srbiju da se usprotivi. Naš stav u vezi sa zajedničkim sastancima s kosovskim liderima svaka država u regionu zna unapred. Srbija mora da nastavi istim putem kojim je i do sada išla.

 

Vlajko Senić, član Predsedništva G17 plus

Pronaći formu za obe strane

1. Srbija ne bi trebalo da izbegava skupove na koje su pozvani i predstavnici Kosova, već da pokuša u dogovoru sa organizatorima da pronađe način na koji bi zvaničnici iz Prištine bili predstavljeni, a da to bude zadovoljavajuća forma za obe strane. Jedno od rešenja je da kosovski predstavnici budu pod imenom „Unmik“, ali ako to nije moguće ne smemo tek tako da otkažemo prisustvo.

2. U situaciji u kojoj ne možete da birate, možete samo da izgubite ako se ne odazovete pozivu na regionalni ili međunarodni skup zbog toga što će tamo biti i neko od kosovskih zvaničnika. Najbolje ćete zastupati svoje interese i stavove, pa čak i protivljenje načinu na koji se Kosovo predstavlja, ako ste prisutni na mestu na kojem se o tome raspravlja. Svaki sastanak je prilika i za nezvanične kontakte, jer su ljudi otvoreniji kada razgovaraju bez prisustva kamera.

3. Kada je o regionalnim sastancima reč, situacija je malo teža po Srbiju nego kada su u pitanju međunarodni skupovi. Preciznije rečeno, Srbija ima veću težinu za države regiona nego kada se postavlja u odnosu prema EU ili SAD. Zato su pojavljivanja na regionalnim skupovima osetljivija i tim formalnim i simboličnim stvarima se posvećuje više pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari