Dejstvo tviter objava - državna tajna 1Foto: FoNet/Marija Đoković - Privatna arhiva

Osim prekršajnih postupaka i novčanih kazni za neprijavljivanje političkih skupova, kakve su izrečene članovima udruženja Ne davimo Beograd i stranke Dveri, te mera koje se podvode pod suzbijanje huliganskog ponašanja zbog kojih su procesuirani pojedini demonstranti sa protesta Jedan od pet miliona, ali i julskih rušilačkih nemira isred Skupštine, odskora imamo i „tviter suđenja“, zbog objava na ovoj mreži.

O tome gde za danas govore dvoje advokata čiji su branjenici osuđeni nakon višemesečnog boravka u zatvoru. Uhapšeni su nakon uvredljivih i pretećih objava na Tviteru u kojima pominju predsednika Vučića.

– Sudija Višeg suda u Beogradu, Škulić Jelena je Aleksandru Janković Aranitović osudila na 6 meseci zatvora, ali uslovno. Toliko vremena je Aleksandra provela u pritvoru, kaže za Danas Aleksandar Olenik koji je zastupao odbranu Janković Aranitović.

– Po našoj žalbi Apelacioni sud je ovu presudu ukinuo, te je i objasnio sudiji da ako hoće da zbog uvredljivog tvita upućenog Vučiću kažnjava zatvorom, tužilaštvo mora da dokaže da se Vučić stvarno uplašio tvita. Jedini način da se to uradi je da se u ponovljenom postupku Vučić sasluša, i to kao oštećeni tj. žrtva! Tužiocu Nikolić Jovanu nije palo na pamet da pozove Vučića. Ista sudija donosi istu presudu po drugi put, potpuno ignorišući stav Apelacionog suda. Zbog dobro poznatog stanja u tužilaštvu nije iznenađenja da tužilac Nikolić Jovan nije imao ni ličnog, a ni profesionalnog integriteta, da izvede Vučića pred sud i da mu da priliku da objasni svoj veliki strah od jednog uvredljivog tvita. Ono što ipak iznenađuje, je stav sudije Jelene Škulić da joj je lakše da ne primeni dobro poznato pravno shvatanje Apelacionog suda i da joj presude zbog toga budu ukinute, nego da se usprotivi zloupotrebi suda i zakona. Verovatno je sudija Škulić Jelena, zajedno sa tužiocem Nikolić Jovanom, svesna da joj mesto u našem pravosuđu više zavisi od fascinacije naše vlasti tviterom nego pravdom za Aleksandru, smatra Olenik.

On ocenjuje i da „niko i ništa, pa ni buduća naknada štete, ne može Aleksandri da nadoknadi 6 meseci pritvora“.

– Sigurni smo da će Apelacioni sud ostati pri svom shvatanju i na taj način dolazimo do prave cene slobodne i kritične reči u Srbiji. Prekretnica u ovom postupku, koja je dovela do ukidanja pritvora i oslobađanja Aleksandre od namere tužilaštva da je pošalje u ludnicu, je puna sudnica građana i novinara, odnosno ono čuveno “u ime naroda“. Plašimo se, da bi bez pritiska javnosti, Aleksandra iz pritvora bila samo prebačena u ludnicu i to bez vremenskog ograničenja. To je bila poruka, ali i cilj zloupotrebe suda u slučaju: sloboda govora na tviteru vs. srpsko pravosuđe, zaključuje Olenik.

Ana Matić zastupala je Dragan Miloševa koji je nedavno je u krivičnom postupku pred Višim sudom u Beogradu osuđen na kaznu zatvora od takođe šest meseci.

– Osuđen je zato što je na Tviteru, poslednjeg dana vanrednog stanja, vodio raspravu s drugim tviterašima, i tom prilikom je koristio psovke i nepristojne reči, za koje je policija protumačila da ugrožavaju sigurnost predsednika Republike. I za dva stara puščana metka koja su stajala na vitrini u dnevnom boravku dobio je još šest meseci zatvora, iako meci nisu ni njegovi, nego su porodično nasleđe i uspomena na davno preminulog dedu. Takvu vrstu uspomene verovatno ima svaka treća kuca u Srbiji, a svaki peti Srbin koristi mnogo ružnije psovke kad psuje vlast, opoziciju, banke, izvršitelje, lekare, medije, kaže Ana Matić za Danas.

Ona objašnjava da krivično delo ugrožavanje sigurnosti nekog lica, ima objektivni i subjektivni element.

– Objektivni, u smislu da li su te pretnje ozbiljne i subjektivne, u smislu da su kod zaštićenog subjekta, izazvale osećaj straha i nesigurnosti. U predmetu Milošev Dragana, sud je odbio da sasluša predsednika Republike, a radi dokazivanja tog subjektivnog elementa ispitan je isti svedok kao i u predmetu Aleksandre Janković, jedan od pripadnika obezbeđenja, koji je na sudu izjavio da su posle tih komentara na Tviteru „mere obezbeđenja podignute na najviši nivo“. Nije razjašnjeno na kom su nivou bile do tada, šta to tačno znači, jer su i posle tvitova Aleksandre Janković, takođe bile podignute na najviši nivo, a sve je objašnjeno „jednostavno“- državnom tajnom, kaže Ana Matić.

Na društvenim mrežama uvrede i psovke su svakodnevnica, na ulicama, u saobraćaju, u redovima, uvrede i psovke su svakodnevnica, dodaje ona.

– Kad se vređaju i psuju obični građani, sistem se ne pomera. Kad se psuje vlast na mreži, sistem se podiže na lestvicu usijanja, do te mere da su brojna veća Apelacionog suda u Beogradu produžavala pritvor Draganu Miloševu do skoro punih šest meseci, sa obrazloženjem da ukoliko bude pušten na slobodu, može da ponovi delo, jer je internet svuda dostupan, ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, predmet se sada nalazi u fazi žalbenog postupka.

„Kao njegov branilac, tražim oslobađajuću presudu, a tužilaštvo traži da se određeni kućni zatvor, preinaci u efektivni. Očekujem da će prilikom odlučivanja o žalbama, krenuti od ustavne odredbe da su svi građani jednaki pred Ustavom i zakonom“, ističe Ana Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari