Dejvid Mekalister: EP će biti posvećen partner Srbiji 1foto:FoNet Dragan Antonic / FoNet

Parlamenti bi trebalo da budu predstavnički, transparentni, dostupni, odgovorni i efikasni. Ovo važi za sve nacionalne parlamente, za Narodnu skupštinu u Beogradu, ali isto tako i za Evropski parlament u Briselu i Strazburu.

Evropski parlament predstavlja važan forum za političku debatu gde se odigrava proces donošenja odluka na nivou Evropske unije. Poslanici Evropskog parlamentu direktno su izabrani od strane birača u svim državama članicama kako bi predstavljali nacionalne interese u pogledu donošenja zakona u EU, ali i kako bi osigurali da ostale institucije EU deluju demokratski, navodi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister u predgovoru vodiča „Evropski parlament i Srbija – uloga Evropskog parlamenta u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji“, koji će biti predstavljen sutra u Skupštini Srbije u prisustvu Mekalistera i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Ova publikacija, u kojoj su do tančina opisani ustrojstvo i nadležnosti EP, objavljena je u okviru projekta „Dijalog sa Evropom“ Fondacije Konrad Adenauer, a autor je Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans.

„Mi odlučujemo o tome kako se koriste evropski fondovi u cilju promovisanja interesa vrednosti EU u inostranstvu… Za Srbiju je najvažnije da AFET definiše budući izgled Evropske unije kroz nadgledanje procesa proširenja. Jedna od posebnih odlika rada u Odboru za spoljne poslove jeste sistem izvestioca, sačinjen od izabranih članova koji imaju zadatak da prate razvoj odnosa EU sa trećim zemljama, posebno u slučaju pregovora o članstvu ili ugovora o pridruživanju… Izvestioci utiču, upravljaju i oblikuju dijalog sa relevantnim vlastima zemalja koje su u procesu priključenja, ali su isto tako važni za promociju dubljeg razumevanja tih zemalja.. U sklopu funkcije koju obavljam, kao izvestilac Evropskog parlamenta, sastajem se sa poslanicima srpskog parlamenta na regularnoj osnovi. Moja želja je da i sa novoizabranim poslanicima nastavim dalju tesnu saradnju“, poručuje izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister u predgovoru takođe naglašava da je pristupanje Evropskoj uniji zadatak za celo srpsko društvo. „Na isti način na koji to rade Narodna skupština i Vlada, i organizacije civilnog društva treba da imaju ulogu u tom procesu. Srbija je na svom putu ka EU, a kada će voz iz Beograda stići na glavnu stanicu u Briselu, zavisi od mogućnosti zemlje da bude uspešna u ključnim oblastima. U međuvremenu, Evropski parlament biće posvećen i pouzdan partner Srbiji“, konstatuje Dejvid Mekalister.

Nemanja Todorović Štiplija za Danas kaže da je za EU „veoma značajno širenje informacija o radu evropskih institucija, kao i jačanje onih institucionalnih kapaciteta Republike Srbije koji su u kontaktu sa evropskim organima“.

„Sarađujući sa različitim telima Narodne skupštine Srbije, sa poslanicama, poslanicima, kao i sa medijima, u protekle dve godine došli smo na ideju da bi vodič koji bi razjasnio mesto Evropskog parlamenta u institucionalnom okviru EU, kao i mesto nacionalnog parlamenta u procesu pristupanja neke zemlje EU, bio više nego korisno štivo. Posebnu pažnju posvetili smo kako procesu stvaranja rezolucije EP o Srbiji, tako i odnosu EP i Narodne skupštine Srbije preko Zajedničkog parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Vodič je namenjen prvenstveno narodnim poslanicama i poslanicima, potom medijima, ali i svima onima koji bi želeli da bolje razumeju Evropu i njene institucije. Iz ovog razloga, vodič smo obogatili i pregledom institucionalnog okvira EU. Ovaj vodič je i dodatni doprinos civilnog društva radu Narodne skupštine Srbije, Odeljenju za evropske integracije, Odboru za evropske integracije, kao i Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje“, objašnjava naš sagovornik.

Evroparlamentarci u Beogradu

Kako je Danas već objavio, Delegacija EP boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 22. i 23. septembra, a predvodiće je Eduard Kukan. Evroposlanici će imati susrete sa državnim zvaničnicima, uključujući predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i sa predstavnicima civilnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari