Dvanaest nevladinih organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske predložilo je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da za novog glavnog tužioca Haškog tribunala izabere sadašnjeg zamenika Karle del Ponte Dejvida Tolberta.
Taj predlog nevladine organizacije iznele su u pismu upućenom Ban Ki Munu 19.

Dvanaest nevladinih organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske predložilo je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da za novog glavnog tužioca Haškog tribunala izabere sadašnjeg zamenika Karle del Ponte Dejvida Tolberta.
Taj predlog nevladine organizacije iznele su u pismu upućenom Ban Ki Munu 19. juna, saopštio je juče beogradski Fond za humanitarno pravo.
Pored Fonda, pismo su iz Srbije potpisali Inicijativa mladih, Beogradski centar za ljudska prava, Žene u crnom, Centar za unapređenje pravnih studija, Urban in, Komitet pravnika za ljudska prava – YUKOM i Helsinški komitet za ljudska prava. Predlog da za novog tužioca bude izabran Tolbert potpisao je i Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda s Kosova, a među potpisnicima su i Dokumenta (Hrvatska), Istraživačko-dokumentacioni centar (BIH) i Helsinški odbor za ljudska prava iz Bijeljine (BIH).
Nevladine organizacije pozivaju generalnog sekretara UN da prilikom odlučivanja o novom tužiocu ima u vidu da sadašnji zamenik Tolbert uživa veliko poverenje i poštovanje u postjugoslovenskim društvima i da svojim znanjem i iskustvom garantuje da će Tribunal do kraja mandata biti u funkciji pravde za žrtve.
Ističe se i da je Tolbert ličnim angažovanjem doprineo da proces prenošenja nadležnosti s Haškog tribunala na domaće sudove protekne u znaku saradnje i jačanja kapaciteta domaćih institucija. Potpisnici pisma smatraju da je neophodno da se na mestu tužioca nađe neko ko može da obezbedi kontinuitet, ko dobro poznaje nacionalne vlade i civilno društvo u Srbiji, Hrvatskoj, BIH, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori, kao i da bude u toku s tekućim suđenjima i problemima koji ih prate.
Jednako važno je da novi tužilac bude ekspert u oblasti međunarodnog prava, ali i da poznaje pitanja tranzicione pravde, posebno uloge krivičnih suđenja u pomirenju s prošlošću. Kao posebno značajno, nevladine organizacije ukazuju da je Dejvid Tolbert zaslužan za pokretanje pitanja nasleđa Haškog tribunala i odlučno zagovaranje da to nasleđe bude dostupno postjugoslovenskim društvima u procesu utvrđivanja i kazivanja istine. Amerikanac Dejvid Tolbert imenovan je za zamenika glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 2004.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari