Skupština zajednice opština Kosova i Metohije usvojila je juče u Zvečanu Deklaraciju o potvrđivanju ustavnog poretka Kosova u Srbiji i odbacivanju svih jednostranih i separatističkih akatara privremenih institucija u Prištini o nezavisnosti Pokrajine.

„Skupština zajednice opština KiM odbacuje kao nepostojeće i bez bilo kakve pravne važnosti sve akte i radnje kojima se jednostrano proglašava nezavisnost Kosova i formiraju institucije kvazidržave Kosovo“, piše u Deklaraciji. Skupština, navodi se, ne priznaje i odbacuje Ustav Kosova koji su svojile i proglasile privremene institucije samouprave Kosova. „Skupština ne priznaje i odbacuje sve odluke privremenih organa samouprave na Kosovu o formiranju bezbednosnih snaga jer su protivne Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 SB UN“, navodi se u Deklaraciji. U Deklaraciji je zatraženo od Vlade Srbije da podnese tužbe pred Međunarodnim sudom pravde protiv država koje su priznale protivpravno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i time prekršile obavezujuće norme međunarodnog prava.

U Deklaraciji se navodi da Skupština apeluje na Vladu Srbije da saglasno Rezoluciji 1244 zahteva hitnu sednicu SB UN na kojoj bi se poništila odluka o dolasku Misije Euleks na Kosovo jer, suprotno odluci SB UN, sprovodi plan Martija Ahtisarija, koji nije dobio saglasnost Saveta. „Skupština zahteva od svih institucija Srbije da… o svim pitanjima na Kosovu komunicira isključivo sa Unmikom i Kforom“, piše u Deklaraciji. Deklaraciju su u Zvečanu usvojili delegati Skupštine zajednice opština Kosova u prisustvu poslanika Skupštine Srbije.

Goran Bogdanović, ministar za KiM, izjavio je da je Srbija spremna za razgovore o šest tačaka iz plana UN „koji ima za cilj da promeni surovu kosovsku realnost“. On je na sednici Skupštine zajednice opština KiM kazao da je „cilj Srbije da ubrzanim procesom stabilizovanja prilika omogući da ljudi žive bez straha u miru i imaju život dostojan čoveka“.

– Ne želimo sukobe, Albanci treba da znaju da su dve zajednice upućene jedna na drugu i da zato mora da počne proces pomirenja – rekao je Bogdanović.

Potpredsednik Skupštine zajednice opštine Kosova i Metohije Marko Jakšićpozvao je predsednicu Skupštine Srbije da prvu sednicu prolećnog zasedanja održi na KiM. Pročitana su i pisma podrške koja su uputili predsednici DSS Vojislav Koštunica, NS Velimir Ilići SRS Vojislav Šešelj. U ime patrijarha Pavla podršku srpskom narodu uputio je i vladika Amfilohije.

 

Zatražen izveštaj o radu Euleksa

Članovi Odbora za KiM jednoglasno su usvojili odluku da Vlada Srbije od misije Eulek zatraži izveštaj o radu od dolaska na KiM, rekao je za Danas Saša Dujović, poslanik na listi SPS-a i član ovog skupštinskog odbora Odbora.

Oprečne ocene

Sednici Odbora za KiM srpskog parlamenta, održanoj juče u Zvečanu, prisustvovali su poslanici vladajuće koalicije, naprednjaci, narodnjaci i radikali. Poslanici LDP-a odlazak u Zvečan smatraju zloupotrebom parlamenta, a Nenad Čanak, lider LSV-a kaže da odlazak dela poslanika na Kosovo predstavlja čistu provokaciju koja ne služi ničemu. Na Kosovo juče nije otputovao ni Vladan Batić, samostalni poslanik, koji smatra da je održavanje sednice u Zvečanu jeftina demagogija.

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta, rekla je juče da je Skupština obezbedila „sve uslove“ za one poslanike koji žele da učestvuju u glasanju o izmena poslovnika u Beogradu, a žele i da prisustvuju sednicama Odbora za KiM i Skupštine zajednica opština na Kosovu.

Tako su poslanici otputovali na Kosovo juče u cik zore, u pet ujutru i to u dva autobusa, jedan je obezbedio parlament, a drugi DSS. Iz vladajuće koalicije otputovali su uglavnom članovi skupštinskog Odbora za KiM, što je potvrdila i Suzana Grubješić(G17). Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba ZES, ocenila je da je održavanje sednice Odbora za KiM u Zvečanu, potvrda da Srbija nastavlja svoju borbu za očuvanje suvereniteta, kao i da to ne treba da preraste u „takmičenje partija u patriotizmu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari