Haška tužiteljka Karla del Ponte izjavila je u Briselu da od članica Evropske unije traži da ne obnove saradnju s budućom vladom Srbije sve dok Haški sud ne oceni da je Beograd uspostavio punu saradnju s njim. Ona je rekla da traži da Ratko Mladić, Radovan Karadžić i ostali optuženici obavezno budu predati Hagu pre nego što sud prestane da radi 2008.

Haška tužiteljka Karla del Ponte izjavila je u Briselu da od članica Evropske unije traži da ne obnove saradnju s budućom vladom Srbije sve dok Haški sud ne oceni da je Beograd uspostavio punu saradnju s njim. Ona je rekla da traži da Ratko Mladić, Radovan Karadžić i ostali optuženici obavezno budu predati Hagu pre nego što sud prestane da radi 2008. godine.
Posle razgovara sa šefom belgijske diplomatije Karelom de Guhtom, Del Ponte je rekla da mu zahvaljuje na stavu da Vlada u Beogradu prvo mora ispuniti uslov pune saradnje s Tribunalom u Hagu da bi bili obnovljeni pregovori o pridruživanju. De Guht je novinarima rekao da je potpuno pogrešan stav većine članica EU i ministara inostranih poslova Unije da treba popustiti u uslovima postavljenim Beogradu za saradnju s Haškim sudom da bi se lakše došlo do rešenja za status Kosova.

NIKIFOROV: Zadovoljni smo što EU i dalje uslovljava

– Tužilaštvo Haškog tribunala zadovoljno je zaključcima Saveta ministara EU o pregovorima sa Srbijom, izjavio je savetnik glavne tužiteljke Anton Nikiforov.

– U ovom trenutku smo zadovoljni što uslovljavanje ostaje i što evropski ministri čekaju da se formira nova vlada i da pokaže rezultate… Kao što smo uvek govorili, ono što je bitno za nas su rezultati – rekao je Nikiforov.

Na redovnom brifingu za novinare u Hagu on je rekao da je tužilaštvo takve zaključke i „očekivalo“. Savet ministara je u ponedeljak odlučio da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju budu obnovljeni kada nova vlada Srbije pokaže rešenost za punu saradnju s Haškim tribunalom i preduzme konkretne korake.

Karla del Ponte je naglasila da traži konkretnu i efikasnu akciju buduće srpske vlade za ispunjavanje saradnje s njenim tužilaštvom. Ona je podvukla da se nada da će EU od nje „zatražiti ocenu i šta je ta konkretna i efikasna akcija“. Ona je rekla da će zahtevati od buduće srpske vlade da Haško tužilaštvo bude uključeno u potragu za Mladićem i „tada ćemo mi moći da im dajemo sugestije“. Kako je objasnila, ako buduća srpska vlada bude činila sve što je potrebno, onda će i Haški sud moći o tome da da svoje mišljenje. Del Ponte je naglasila da se u ovoj situaciji očigledno upliće u potrebu za sprovođenjem pravde i naglasila da je nezamislivo da Karadžić i Mladić, koji su optuženi za zločine u Srebrenici, ne budu osuđeni, a da Haški sud 2008. okonča rad. Ona je ponovila da je Program NATO Partnerstvo za mir „dat Srbiji kao poklon ni za šta“ i dodala:
– Ja znam da je i premijer Vojislav Koštunica time bio iznenađen, a sada je namera da se Srbiji da još jedan poklon.
Karla del Ponte je ponovila tvrdnju da se Mladić nalazi u Srbiji, ali da za Karadžića ne zna i da misli da se on kreće između Republike Srpske i Srbije. Ona je rekla da Srbija od početka predizborne kampanje u oktobru uopšte ne sarađuje s Haškim sudom i iznela tvrdnju da to ne dozvoljava srpski ministar pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari