DEL PONTE: Nastavak sa 1. strane
Najavljujući odlazak s mesta glavnog tužioca Haškog tribunala, Karla del Ponte je naglasila da je glavni razlog za tu odluku to što je na poslu glavnog tužioca provela mnogo duže vremena od njenih prethodnika Ričarda Goldstona i Luiz Arbur. Del Ponteova je napomenula i da švajcarske vlasti od nje očekuju da se vrati, pošto su u zemlji postavljena pitanja o visokim troškovima njenog angažmana koje snosi tamošnja vlada.

DEL PONTE: Nastavak sa 1. strane
Najavljujući odlazak s mesta glavnog tužioca Haškog tribunala, Karla del Ponte je naglasila da je glavni razlog za tu odluku to što je na poslu glavnog tužioca provela mnogo duže vremena od njenih prethodnika Ričarda Goldstona i Luiz Arbur. Del Ponteova je napomenula i da švajcarske vlasti od nje očekuju da se vrati, pošto su u zemlji postavljena pitanja o visokim troškovima njenog angažmana koje snosi tamošnja vlada. Ministar pravde Švajcarske, kako je naznačila, tražio je od nje da se vrati odmah pošto je tokom suđenja umro Slobodan Milošević.
– Mislim da sam završila svoj zadatak i da je pravo vreme da odem i vratim se normalnom životu. Moj naslednik će imati mnogo lakši zadatak – rekla je Del Ponteova.
Ona je dodala da još ne zna ko će je zameniti na poslu glavnog tužioca. Na pitanje da li je zadovoljna onim što je postigla, Del Ponteova je odgovorila da je to pitanje slično onom „da li je čaša do pola prazna, ili puna“. Ona je ocenila da je smrt Miloševića samo nekoliko meseci pre kraja četvorogodišnjeg suđenja predstavljala „veliki gubitak, veliku frustraciju i razočaranje“, ali da je važno da Tribunal već sudi njegovim najbližim saradnicima.

Štetna obnova pregovora sa Srbijom

Karla del Ponte nastoji da ubedi zemlje Evropske unije da ne obnove pregovore o pridruživanju sa Srbijom zato što vlasti u Beogradu ne sarađuju s Tribunalom. Na radnom ručku sa stranim dopisnicima u Hagu ona je ocenila da bi u „ovom ključnom i osetljivom trenutku“ obnova pregovora EU sa Srbijom bila „štetna“.

– To bi značilo da se Beogradu dozvoljava nastavak pregovora bez hapšenja i izručenja Ratka Mladića. Ako se to dozvoli možemo da zaboravimo na Mladića i ostale optužene koji su u bekstvu. Zbog toga ja sada idem po Evropi da bih ih ubedila da će, ako se pregovori nastave, biti nemoguće dobiti Mladića i Karadžića – naglasila je ona.

Del Ponteova je predočila i da su zakazana suđenja svim optuženima koji su u pritvoru Haškog tribunala i da će ona samo par meseci ući u 2009, što je rok za okončanje prvostepenih postupaka koji je postavio Savet bezbednosti UN. Taj rok, međutim, neće biti moguće ispuniti ako u nekoliko narednih meseci ne budu uhapšeni Mladić, Karadžić i ostala četvorica begunaca, upozorila je tužiteljka.
– Ne može se ni zamisliti da Tribunal zatvori vrata bez Karadžića i Mladića. To bi bio promašaj – istakla je Del Ponteova.
Ona je podsetila da je zajedno s predsednikom Tribunala Faustom Pokarom na to skrenula pažnju Savetu bezbednosti i zatražila da Savet donese odluku o tome šta će biti preduzeto ako begunci ne budu uhapšeni, ali da to još nije učinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari