Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte juče je tokom razgovora s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem istakla da „ne želi da bude prepreka procesu evropskih integracija Srbije“, ali i da „očekuje da se preostali begunci nađu u Hagu što je pre moguće“, saopšteno je posle susreta Karle del Ponte i Rasima Ljajića.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte juče je tokom razgovora s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem istakla da „ne želi da bude prepreka procesu evropskih integracija Srbije“, ali i da „očekuje da se preostali begunci nađu u Hagu što je pre moguće“, saopšteno je posle susreta Karle del Ponte i Rasima Ljajića.
U saopštenju se navodi da je na sastanku razgovarano o dokumentaciji koja je dostavljena Tribunalu od poslednje posete glavnog tužioca i dogovoreno je da će narednih dana biti nastavljeno dostavljanje dokumentacije koju je Tužilaštvo tražilo. Glavna tužiteljka je pozitivno ocenila pristup arhivama Ministarstva odbrane Srbije, a bilo je reči o modalitetima uvida u arhive Bezbednosno-informativne agencije, koji bi bili zadovoljavajući za obe strane.

Vukčeviću nagrada za najvažniju ličnost u svetu

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, danas će u Monaku primiti prestižnu nagradu Krans Montana Foruma – Prix de la Fondation 2007, koja se dodeljuje najvažnijim ličnostima u svetu. „Želimo da nagradimo Vaše rezultate u borbi protiv ratnih zločinaca i to što ste veoma doprineli promeni i poboljšavanju pravnog sistema – ne samo u Srbiji, već i u regionu. Ova dostignuća su postignuta Vašim žrtvovanjem i žrtvovanjem Vaše porodice, jer kriminalci pokušavaju da prete i ugroze Vašu sigurnost i živote. Vi služite za primer, i mi želimo da čovečanstvo učinimo svesnim Vas i Vašeg dela“, istakao je u pismu Vukčeviću predsedavajući Krans Montana Foruma Žan Pol Karteron obrazlažući odluku o nagradi. Ova nagrada u junu je uručena haškoj tužiteljki Karli del Ponte.

Karla del Ponte juče je razgovarala i s koordinatorom Akcionog tima za pronalaženje i hapšenje haških optuženika, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i Miloradom Veljovićem, direktorom policije Srbije. Tom sastanku prisustvovali su i šefovi Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije Rade Bulatović i Svetko Kovač. Razgovor je počeo u 13.30 u zgradi Specijalnog suda, a trajao je skoro tri i po sata.
Sastanak je bio „operativan i u prijatnom ambijentu“, a kako navodi izvor Danasa, „glavnoj tužiteljki su predočene konkretne mere koje su prethodnih dana preduzete u pravnom i operativnom smislu“ u potrazi za haškim optuženicima, kao i „one mere koje će uslediti“. Srpski zvaničnici i dalje očekuju pozitivnu ocenu saradnje Srbije s Tribunalom i skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, saznaje Danas.
Izvor navodi da su članovi Akcionog tima obavestili glavnu tužiteljku o novim merama koje će biti sprovedene u potrazi za preostalim optuženicima i o tome da je Vlada uputila parlamentu zakon prema kojem bi i pomagači haških optuženika bili krivično gonjeni, o kojem bi Skupština trebalo da raspravlja u ponedeljak, 29. oktobra. Srpski operativci su podsetili Del Ponteovu da je raspisana novčana nagrada od milion evra za informacije koje bi dovele do hapšenja Ratka Mladića, kao i da je za hapšenje Gorana Hadžića i Stojana Župljanina predviđena nagrada od 250.000 evra. Nagrada od milion evra će biti isplaćena i u slučaju da bude uhapšen i Radovan Karadžić.
Karla del Ponte će u Beogradu danas razgovarati i s predsednikom i premijerom Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom i ministrom pravde Dušanom Petrovićem. Glavna tužiteljka će se obratiti i predstavnicima Parlamentarne skupštine NATO, koji takođe borave u Beogradu.
Posle ove posete, glavna tužiteljka Haškog tribunala trebalo bi da podnese izveštaj EU o saradnji Srbije s Tribunalom, a posle toga će evropski komesar za proširenje Oli Ren doneti odluku da li će sa Srbijom biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari