Delegacija Evropskog parlamenta na čelu sa Mekalisterom u Beogradu i Prištini 1Foto: Stanislav Milojković

Delegacija Evropskog parlamenta koju predvodi izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister boraviće od 27. februara do 2. marta u Beogradu i Prištini.

Cilj će mu biti da proceni političku situaciju i odnose EU sa Srbijom i Kosovom, uključujući sprovođenje dogovorenih reformi i dijalog Beograda i Prišine uz posredovanje EU.

Mekalister će se danas sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je najavljeno u Briselu, evroparlamentarci će u Beogradu i Prištini razgovarati sa političkim liderima, poslanicima, kao i sa predstavnicima opozicije i civilnog društva.

Očekuje se da će se na dnevnom redu naći i najvažnija pitanja iz rezolucija o Kosovu i Srbiji koje je Evropski parlament usvojio krajem prošle godine kao i najnoviji razvoj u regionu.

Mekalister je uoči dolaska rekao da je Zapadni Balkan prioritet spoljne politike EU i da Unija mora da podrži Srbiju i Kosovo u izgradnji jakih demokratskih institucija koje će omogućiti vladavinu prava i uspešno civilno društvo, saopšteno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari