Delegacija Srbije na konferenciji o klimi sprečila predstavnike Kosova da učestvuju mimo procedura 1Goran Trivan Foto: Z. N. (arhiva)

Ministarstvo zaštite životne sredine potvrdilo je da je delegacija Srbije na ministarskoj konferenciji „Regionalne akcije za klimu na Zapadnom Balkanu“ u Tirani sprečila pokušaj predstavnika Prištine da, mimo Rezolucije UN 1244, učestvuju na toj konferenciji.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, delegacija Srbije predvodjena ministrom životne sredine Goranom Trivanom insistirala je na „striktnom“ poštovanju UN procedura, zbog čega je ministar Кosova napustio skup.

Pokušaj kršenja UN procedura od strane predstavnika Prištine, kako se navodi u saoštenju, usledio je uprkos uveravanju koje je pre odlaska na konferenciju u Tirani Srbija dobila od organizatora.

Agencija AP javila je u petak da je na konferenciji došlo do tenzija izmedju Kosova i Srbije, jer je delegacija Srbije insistirala na tome da Kosovo ne može da bude predstavljeno sa nacionalnom zastavom već pod logom Unmika.

Kosovski ministar za životnu sredinu Fatmir Matoši to je smatrao neprihvatljivim i izašao, kao i predstavnik Albanije, a, kako navodi AP, konferencija je nastavljena, ali samo sa tehničkim stručnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari