U Kancelariji za vezu Generalnog sekretarijata Saveta EU pri UN u Njujorku danas pre podne po lokalnom njujorškom vremenu trebalo bi da budu održani prvi direktni razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine u novoj fazi pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.
Susret se održava uz posredovanje trojke Kontakt grupe, čiji će se članovi Frenk Vizner (SAD), Volfgang Išinger (EU) i Aleksandar Bocan-Harčenko (Ruska Federacija) danas popodne ponovo, ali odvojeno sresti sa delegacijama Beograda i Prištine.

U Kancelariji za vezu Generalnog sekretarijata Saveta EU pri UN u Njujorku danas pre podne po lokalnom njujorškom vremenu trebalo bi da budu održani prvi direktni razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine u novoj fazi pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.
Susret se održava uz posredovanje trojke Kontakt grupe, čiji će se članovi Frenk Vizner (SAD), Volfgang Išinger (EU) i Aleksandar Bocan-Harčenko (Ruska Federacija) danas popodne ponovo, ali odvojeno sresti sa delegacijama Beograda i Prištine. Iako je iz posredničke trojke najavljeno da bi današnji pregovori trebalo da „pruže priliku obema stranama da iznesu nove zamisli i realistične predloge“, ni Beograd ni Priština nemaju velika očekivanja od susreta u Njujorku.

EU radi na planu „B“

Američki i nemački mediji tvrde da „vodeće zemlje EU ubrzano rade na planu ‘B’ za Kosovo, koji bi omogućio priznanje nezavisnosti na osnovu Rezolucije 1244 SB UN“. Glas Amerike tvrdi da „plan B“ u osnovi predviđa da Rezolucija 1244 bude tumačena toliko široko da omogući parlamentu u Prištini da proglasi nezavisnost i drugim zemljama da je priznaju, dok nemački Frankfurter rundšau, tvrdi da će „pomoć pružiti predsednik SB UN deklaracijom koja će opravdati veoma široko tumačenje stare rezolucije“.

Obe delegacije su ranije doputovale u Njujork. Višečlani beogradski pregovarački tim predvode predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, a prištinske pregovarače predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Agim Čeku.

MANTER: Dogovor ili nezavisnost

Ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter izjavio je juče za B92 da Vašington pozdravlja ideju o direktnim pregovorima srpske i albanske delegacije u Njujorku. Manter kaže da bi bilo „najbolje da te dve strane pronađu rešenje za budući status Kosova, kao i da Vašington i kosovskim Albancima predlaže da se uključe u te pregovore, ali da je, u slučaju da pregovori ne uspeju, nezavisnost najbolje rešenje za Kosovo“. Upitan da komentariše tvrdnje novinara, koji prisustvuju sednici Generalne skupštine, da se po hodnicima UN zapaža „uvrtanje ruke“ – američke diplomate otvoreno zalažu za nezavisno Kosovo, Manter je kazao: „Ne znam da li neko nekome uvrće ruku tamo. Radim u Beogradu i pokušavam da što jasnije prenesem stav SAD koje snažno podržavaju pregovore između Srba i kosovskih Albanaca i nadaju se da će međusobne razlike prevazići u direktnim razgovorima“.

U okviru priprema za susret beogradskih i prištinskih pregovarača u Njujorku je juče održan zajednički sastanak ministara spoljnih poslova država članica Kontakt grupe, posredničke trojke, najviših zvaničnika EU i NATO. Prema izveštajima agencija, na njemu je trebalo da se detaljnije utvrdi dnevni red današnjih pregovora, jer je juče bilo nejasno o čemu će konkretno Beograd i Priština razgovarati – obe strane imaju različito viđenje glavne teme susreta.

„GARDA CARA LAZARA“ PRETI

Priština – Samoproklamovana Garda cara Lazara zapretila je da će napadati pripadnike NATO i UN na KIM, javlja agencija AP, prenoseći navode iz e-maila koji je „Garda“ uputila kancelarijama međunarodnih misija u Prištini. „Garda“, čije je delovanje na KIM Unmik letos zabranio, upozorila je da će se UN i NATO „suočiti s mnogim iznenađenjima“, ako zabrane protest koji ta grupa namerava da održi 14. oktobra na severu Pokrajine, kao i da će „intervenisati u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti“ KIM. Zvaničnici UN odbacili su pretnje, navodeći da „Gardi“ neće biti dozvoljeno da održi skup na KIM.

Za Beograd osnovno pitanje je status KIM. Beogradski tim je posredničkoj trojci predložio pet tema za razgovor: podelu nadležnosti Beograda i Prištine, pristup KIM međunarodnim finansijskim organizacijama i regionalnim institucijama, ekonomska pitanja, prisustvo međunarodne zajednice na KIM pod okriljem UN i međunarodni sporazum kojim bi bio regulisan odnos Beograda i Prištine. Za Prištinu, koja smatra da je status rešen, glavna tema su budući dobrosusedski odnosi Srbije i KIM kao dve nezavisne države.

SKUPŠTINA KOSOVA USVOJILA PREDLOG ZAKONA O DRŽAVNIM SIMBOLIMA

Priština – Privremena skupština Kosova usvojila je juče dva dokumenta neophodna za prvi dan nezavisnosti Kosova: predloge zakona o upotrebi državnih simbola i ministarstvu spoljnih poslova Kosova i o diplomatskoj službi, javlja prištinska agencija Kosovalajv. Predsedništvo Skupštine Kosova je uputilo u utorak parlamentu na razmatranje i usvajanje predlog zakona kojim se predviđa način upotrebe novih simbola Kosova. Predlog je, kako je rečeno, izrađen na osnovu principa plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, a u Prištini se smatra izuzetno značajnim jer će biti u upotrebi prvog dana nezavisnosti Kosova. Predlozima zakona o ministarstvu spoljnih poslova Kosova i diplomatskoj službi takođe su predviđeni Ahtisarijevim planom.

Predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za Bi-Bi-Si izjavio je da je „s američke strane Beogradu skrenuta pažnja i na predlog tima iz Prištine o razvoju dobrih odnosa Kosova i Srbije kao dve suverene i nezavisne države“, ali da je on „takvu vrstu razgovora odbacio kao apsolutno neprihvatljivu, jer podrazumeva nezavisnost Kosova“.
– Mi to nećemo prihvatiti – to je moj otvoreni stav – ali smo spremni da razgovaramo o najboljim mogućim odnosima Srba i Albanaca. Što se tiče pregovaračkog procesa i onoga što nas čeka na sastanku 28. septembra, svi očekuju da dve strane izlože svoje stavove i da se odmah posle toga, za dve-tri nedelje, nastave direktni razgovori – i to je dobro. Kroz direktne razgovore dve strane imaju priliku da se pomere s početne pregovaračke pozicije – kaže Tadić, čije jučerašnje obraćanje učesnicima 62. zasedanja Generalne skupštine UN naš list integralno prenosi na 4. strani.
S različitim argumentima među onima koji od današnjih razgovora u Njujorku ne očekuju ništa su, između ostalih, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić. Sejdiu smatra da su predlozi Beograda prepreka napretku u pregovorima, dok Vučić procenjuje da će „SAD i EU pokušavati da se pregovori završe što pre, ne ostavljajući nikakvu alternativu nezavisnosti Kosova. Srbija mora, smatra Vučić, da „svima stavi do znanja da se nikad neće pomiriti s nezavisnošću KIM“.
– Maksimum, koji će sastanak doneti, jeste da se dve strane direktno sastanu, da ne budu u dve sobe, da potvrde želju za nastavak procesa. Očekujem da se postigne dogovor o daljoj raspravi, posle čega posredničkoj trojci ostaje da bude aktivnija i isforsira plan za nove susrete – kaže za Danas Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose.
Upitan na koji bi način kosovski Albanci i posrednička trojka mogli da se privole na razgovore o statusu KIM , Janjić kaže da bi „jedino ukoliko se uvere da osnove za kompromis postoje, SAD mogle da izvrše pritisak na albansku stranu da na to pristane“.
Pred današnji susret Boris Tadić ponovo je apelovao na zvaničnike SAD da izjavama ne umanjuju šansu za uspeh pregovora i suprotstavio se američkom stavu da je rešenje statusa KIM nezavisnost.
– Mi ne možemo da računamo na fer poziciju, jer su naši spoljnopolitički kapaciteti dobrim delom urušeni tokom tokom devedesetih godina, ali se borimo da vratimo stare pozicije i kredibilitete. Naša pozicija je sada mnogo bolja nego što je bila pre nekoliko godina ili pre samo godinu dana, kada smo počeli pregovore o KIM, ali još nije dovoljno dobra. Proces nepovoljan po Srbiju počeo je na Kosovu pre mnogo godina i ima inerciju, a mi sada pokušavamo da je zaustavimo. Naša ideja nije da produžimo proces pregovora, nego da postignemo kompromis, a tu svoju argumentaciju iznosimo svima. Danas imamo saveznike u tom poslu – kaže Tadić.
On smatra da će, ukoliko kompromis izostane, efekat biti štetan za svaku stranu.
– Proteklih dana čuju se ratoborni glasovi iz Srbije. Oni su kontraproduktivni i štete našim naporima da sprečimo nezavisnost Kosova. Prošlo je vreme ratovanja i nasilja, došlo je vreme pregovora – opominje Tadić.
On je u intervjuu za Bi-Bi-Si, takođe, ukazao da je u susretima s ministrima inostranih poslova Rusije i Kine naišao na veoma visok nivo razumevanja kada je reč o statusu Kosova i da se sa Sergejem Lavrovom dogovorio da „budu u neprekidnoj komunikaciji, 24 sata, posebno u mesecima koji dolaze zbog informacija da se mnogi nekadašnji i sadašnji teroristi, koji su pobegli iz zatvora poslednjih meseci sa KIM, pripremaju na severu Makedonije u mestima koja su bile njihove baze i za ranije napade na južne srpske opštine“.
– Tu informaciju mi ćemo preneti i zvaničnicima UN. Nema nikakve panike. Srbija je apsolutno spremna da odbrani svoje interese u svakome trenutku, ali treba da znamo svi šta se dešava ovoga trenutka na KIM i u čitavom regionu – naglašava Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari