Ukoliko bi parlamentarni izbori bili održani danas najviše glasova u Beogradu osvojila bi Demokratska stranka, 17,43 odsto, zatim Srpska radikalna stranka, 16,56 odsto, dok bi Srpska napredna stranka bila na trećem mestu sa podrškom od 14,07 odsto birača – pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja Agencije MF.

Prema rečima direktora Agencije Miroslava Filipovića, G17 plus je „najveći gubitnik“ u odnosu na raniji rejting, pošto je podrška toj stranci pala sa 7,5 na 2,5 odsto. Privrženost nekoj stranci određuje najviše njen ekonomski i socijalni program, dok je posvećenost ulasku u Evropsku uniju tek na četvrtom mestu, posle borbe protiv kriminala i odnosa prema nacionalnom i državnom pitanju.

Filipovićje kazao da kada bi se izbori sada održavali na teritoriji Beograda koalicija Za evropski Beograd bi dobila podršku 31,4 odsto Beograđana, što je manje u odnosu na prošlogodišnje izbore za skoro sedam odsto. Kako je naveo Filipović, to je „razumljivo, jer stranke na vlasti uvek gube na rejtingu“.

Podaci istraživanja ukazuju na to da bi radikali na potencijalnim izborima u Beogradu dobili podršku 22,1 odsto birača, SNS 18,2 , dok bi koalicija DSS-NS imala osam odsto.

On je naveo da je podrška porasla jedino Socijalističkoj partiji Srbije i to na 8,2 odsto, jer se ta stranka pokazala kao „kooperativni i konstruktivni partner u Vladi“ i dodao da bi 12 odsto birača DSS-a na predstojećim izborima glasalo za naprednjake.

Istraživanje je pokazalo i da građani Beograda generalno nemaju poverenja u političare, tako da su gotovo svi osim predsednika Borisa Tadića, dobili negativne ocene na skali od minus dva do dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari