Poslanici Demokratske stranke neće poslušati predlog Liberalno-demokratske partije i pocepati svoje blanko ostavke, ne čekajući rezultate ionako neizvesne reforme političkog sistema. Predsednik Izvršnog odbora DS Marko Đurišić kaže za Danas da je, umesto cepanja blanko ostavki, potrebno da se usvoji zakon kojim bi se definisali uslovi pod kojima poslanik može da političkoj stranci „prepusti“ svoj mandat.


Postojanje blanko ostavki, odnosno mogućnosti predviđene Ustavom da se narodni poslanik „svojevoljno“ odrekne vlasništva nad mandatom, ponovo se našlo na udaru kritika iz Evropska komisije. Brisel je, kao i u prethodnim izveštajima o evropskim integracijama Srbije, jasno poručio da je taj institut nedemokratski, da nije u skladu sa standardima EU i da treba da bude ukinut. Poslanik LDP Ivan Andrić je na jučerašnjoj sednici Odbora za evropske integracije Narodne skupštine, na kojoj je šef Delegacije EU Vensan Dežer predstavio izveštaj EK, pozvao sve stranke da u cilju podrške daljim integracijama Srbije javno pocepaju blanko ostavke.

Marko Đurišić kaže da su poslanici DS na početku mandata „potpisali ugovor s nosiocem liste“, ali da se taj dokument ne može nazvati blanko ostavkom, „iako može da se iskoristi i u tu svrhu“. Prema njegovim rečima, najbolji način za otklanjanje zamerki iz izveštaja EK je usvajanje zakona „kojim bi se tačno definisali uslovi pod kojim bi poslanik mogao svoj mandat da prepusti stranci, kao što to piše u Ustavu“.

– Tog zakona nema i u praksi se sada direktno primenjuje Ustav. Međutim, stav skupštinskog Administrativnog odbora, i to već duže vreme, jeste da je mandat slobodan i da blanko ostavke nemaju nikakvog efekta. Najbolji način za ispunjavanje preporuke EK je usvajanje posebnog zakona. Stav DS je da bi to moglo i sutra da se uradi, ali mi nismo sami. Neophodan je dogovor sa drugim strankama unutar vladajuće koalicije. Bilo bi još bolje kada bi se oko toga postigao široki konsenzus, s podrškom i opozicionih partija – navodi Đurišić za Danas.

Ukoliko Srbija želi da do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u EU, a da joj EK pre toga da pozitivno mišljenje, do sredine naredne godine mora da ostvari sve preporuke Komisije i ostvari deset ključnih reformi, među kojima je i ukidanje blanko ostavki. Ukidanje ovog instituta, ugrađenog u Ustav iz 2006, ne ide lako. Zakon kojim bi se to pitanje, kao i izmena izbornog sistema, rešili je već duže vreme u nacrtu. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, SPS blokira njegovo usvajanje sa obrazloženjem da je za ukidanje blanko ostavki neophodno promeniti Ustav.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je juče pred Odborom za evropske integracije da su u izveštaju EK uočeni problemi u osam oblasti, među kojima je i „dobro upravljanje“, odnosno postojeći izborni sistem, blanko ostavke, nedostatak efikasnog zakona o finansiranju partija, ali i uloga parlamenta u nadzoru nad sprovođenjem zakona. Dežer je objasnio da izborni sistem i blanko ostavke „stvaraju okvir koji ne vodi ka odgovornosti poslanika pred građanima“, te da je Srbija dovoljno zrela za promene.

On je naveo da EK pozdravlja konsultacije koje se vode oko izrade zakona o finansiranju političkih partija, a kao zamerke u radu parlamenta naveo i nedostatak širih debata pre usvajanja zakona, kao i to što se na dnevnom redu često nalazi više zakona.

– Sigurni smo da će Srbija sve izazove uspeti da reši i da postoji motivacija institucija za to. Očekujemo da će republički parlament odigrati ključnu ulogu u tom procesu – rekao je Dežer.

Gordana Čomić iz DS rekla je na sednici Odbora da se ona zalaže za brisanje ostavki i donošenje novog zakona o finansiranju stranaka, dodajući da, kada je u pitanju izborni sistem, „nema zakona koji će svojim odredbama rešiti problem koji postoji“. Zbog toga, smatra Čomićeva, više pažnje treba obratiti na kriterijume u političkim strankama kada su u pitanju ljudi koje kandiduju na izborima.

Radikali su na sednici Odbora protestovali što im je izveštaj Komisije uručen na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari