Posle izbornog neuspeha Borisa Tadića, njegov stranački zamenik Dragan Đilas postao je „gigant“ u DS i „neformalni broj jedan“ – ovim rečima visoki funkcioner demokrata za Danas opisuje jednu od prvih posledica rezultata predsedničkih izbora.



eđu demokratama je juče uglavnom vladao muk na pokušaje našeg lista da sazna kako će se Tadićev poraz u sudaru s Tomislavom Nikolićem odraziti na situaciju unutar DS. Ipak, bilo je i onih koji su se usudili da manje-više otvoreno iznesu svoja zapažanja i ocene „unutarstranačku dinamiku“ koja se može očekivati.

Osnovni stav je da je Đilas, pored Bojana Pajtića jedini visoki funkcioner DS koji se može smatrati izbornim pobednikom, postao, kako ističu naši sagovornici, „potpuno nedodirljiv“. „Đilasu sada niko ništa ne može, posebno pošto je Tadić 20. maja izgubio i u Beogradu, gde je ovaj dve nedelje ranije ostvario ubedljiv rezultat“, kažu oni.

Kao dodatni argument iznose činjenicu da je stranka poražena i na parlamentarnim i na predsedničkim izborima u gotovo svim većim gradovima centralne Srbije, za koje su u raspodeli poslova u DS „zaduženi“ potpredsednici stranke koji su apsolutno lojalni Tadiću. „Posle 6. i 20. maja, oslabljene su pozicije svih bitnijih ljudi u DS, osim Đilasa i Pajtića, kojeg međutim ne zanima ništa osim da bude neprikosnoven u Vojvodini“, navode za Danas demokrate, koje su insistirale da ostanu anonimni.

Na pitanje da li se ipak može pokrenuti pitanje odgovornosti Dragana Đilasa za Tadićev izborni neuspeh, s obzirom na to da je u Beogradu, koji je njegovo uporište i za koji je on „nadležan“ u DS, bila ubedljivo najmanja izlaznost na glasanju 20. maja, naši sagovornici odgovaraju: „A ko sada uopšte sme da se usudi da krene na Đilasa? Takav ne postoji. Đilas je postao apsolutno nedodirljiv. On je gigant u stranci i neformalni broj jedan.“

Kako navode, u analiziranju rezultata izbora treba očekivati da se pokrene pitanje odgovornosti svih nadležnih – od samog lidera stranke, preko visokih funkcionera, izbornog štaba i onih zaduženih za odnose s javnošću, do važnih partijskih kadrova iz cele Srbije. Kojim intenzitetom će se ići u ovo raščišćavanje i koje su sve opcije otvorene, to u ovom trenutku niko iz DS nije želeo da ocenjuje.

Ipak, kako smatra jedan od naših sagovornika, vrlo moguće je da će najkasnije do kraja 2012. biti održana Izborna skupština stranke, dve godine pre redovnog termina. „Tradicija je demokrata od osnivanja, i to omogućena Statutom, da se u slučaju poraza na izborima saziva vanredna izborna skupština. Treba očekivati da se to desi i sada. Pitanje je samo ko će se odvažiti da pokrene takvu inicijativu, osim samog Tadića. Da li bi to mogao biti Đilas, zavisi isključivo od njegove lične procene“, kaže za Danas jedan predstavnik vrha DS.

Zajedničko mišljenje svih naših sagovornika jeste da, pored objektivnih okolnosti, poput nezadovoljstva velikog broja građana životnim standardom, postoji i krivica same stranke za izborne rezultate, kao i da bi od guranja unutrašnjih problema pod tepih i za DS i za celu zemlju bilo više štete nego (kratkoročne) koristi.

Spekulacije i demanti o raspuštanju odbora

U kasnim popodnevnim satima održana je juče sednica Gradskog odbora DS, kojoj su prisustvovali lider stranke Boris Tadić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, nakon čega je zasedalo i takozvano uže Predsedništvo DS, koje je analiziralo rezultate predsedničkih izbora. Neposredno pred početak sednice GrO, više medija je objavilo nezvanična „saznanja“ da je Tadić raspustio odbor beogradskih demokrata, ali i 11 od ukupno 17 opštinskih odbora. To je ubrzo demantovano. „Nijedan odbor nije raspušten. Reč je o pripremi za redovne izborne skupštine na opštinskom nivou koje će, po utvrđenom planu, biti održane krajem juna“, saopštio je predsednik GrO Aleksandar Šapić. B. C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari