Svakako ulazimo u zvanične pregovore sa koalicijom koju predvodi SPS – najavljuje za Danas Nada Kolundžija, funkcioner DS-a.Ona ocenjuje da je jučerašnje potpisivanje koalicinog sporazuma na gradskom nivou samo pritisak radikala i narodnjaka za formiranje vlade na nivou Republike, naglašavajući da „ništa nije konačno i gotovo“.

Svakako ulazimo u zvanične pregovore sa koalicijom koju predvodi SPS – najavljuje za Danas Nada Kolundžija, funkcioner DS-a.Ona ocenjuje da je jučerašnje potpisivanje koalicinog sporazuma na gradskom nivou samo pritisak radikala i narodnjaka za formiranje vlade na nivou Republike, naglašavajući da „ništa nije konačno i gotovo“.
– Mi ulazimo u zvanične pregovore sa koalicijom oko SPS-a bez obzira na sve, a u tim pregovorima će svakako tema biti i lokalna i pokrajinska vlast. Moramo da uradimo sve kako bi što pre dobili proevropsku vladu i počeli da sprovodimo naš program – naglašava Kolundžija.

Milovanović ne može biti aboliran

– Nijedna sudska odluka ne može biti predmet političkog pregovaranja, tako da uslov SPS-a oko abolicije Dragoljub Milanovića, bivšeg direktora RTS-a, ne može uopšte ni stići do stola za pregovaranje o novoj vladi, a kamoli da bude ispunjen – kaže Nada Kolundžija.

Na pitanje da li očekuje raspad koalicije SPS-PUPS-JS, odnosno priklanjanje JS-a i PUPS-a proevropskom bloku, Kolundžija odgovara da je uverena da će socijalisti, takođe, prići onoj struji koja može da ostvari njihove političke ciljeve. Kolundžija ne isključuje ni mogućnost formiranja vlade sa DSS-om, ali samo pod uslovima da Koštunica ne bude premijer i da pruži čvrst dokaz da će voditi proevropsku politiku, a to znači da pristane da budući saziv parlamenta ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Na opasku da on to želi, ali uz uslov da u SSP-u bude dodata rečenica da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, Kolundžija je rekla da je upravo ta njegova izjava trik, „jer postavljati nemoguće uslove dokazuje da on nije spreman na ratifikaciju SSP-a“. Na pitanje šta bi trebalo da se dogodi da budu raspisani novi izbori, Kolundžija ističe da će najpre biti iscrpljene sve mogućnosti, pa ako nijedna strana ne bude imala većinu i pregovori propadnu, onda je raspisivanje novih izbora jedino rešenje.
– Koalicioni sporazum radikala, narodnjaka i socijalista na nivou Beograda jeste potpisan, ali sve dok ne bude konstituisana Skupština grada nisam spreman da tvrdim da će buduća gradska vlada izgledati ovako kako se danas čini, kaže za Danas Marko Blagojević, izvršni direktor CESID-a.
– Dokument sporazuma je više nekakav memorandum o razumevanju, nego dokument koji obavezuje sve strane da se pridržavaju teksta koji su parafirali. Dakle, dok ne bude zvanično izabran gradonačelnik i konstituisani organi gradske uprave, još mnogo kombinacija je u igri. Saglasnost političkih volja mora da dobije svoju realizaciju u praksi. Ne bih mnogo novca stavio na opkladu da će ta vlast na kraju biti i formirana – kaže on.
– Blagojević ističe da postoji mogućnost da koalicioni sporazum bude prekršen pre konstituisanja gradske vlade tako što će SPS i PUPS odustati od dogovora, ali i da zbog insistiranja DSS-a da vlast mora biti konstituisana „po vertikali“, nije isključena mogućnost njihovog izlaska iz koalicije, ukoliko na republičkom nivou stvari budu krenule drugačije nego na gradskom.
– Ne bih isključio ni mogućnost da DS pređe preko činjenice da SPS zaista formira gradsku vladu sa radikalima i narodnjacima i da uđe u pregovore na republičkom nivou i u krajnjoj liniji formira s tom koalicijom budući saziv parlamenta. Postoji mogućnost i da ta vlada bude formirana samo sa JS-om i PUPS-om, bez SPS-a, ukoliko bi te dve stranke napustile koalicijoni sporazum koji su potpisale na nivou Grada. Samo je pitanje kakav je njihov odnos unutar koalicije, odnosno da li je to uopšte moguće. Dakle, sve je moguće – naglašava Blagojević, ne odbacujući ni mogućnost da na kraju DS, i pored svega, ipak formira vladu sa DSS-om i SPS-om, sa ili bez Vojislava Koštunice u igri.
Blagojević ne isključuje ni mogućnost vanrednih izbora, ali naglašava da bi to prolongiralo formiranje buduće vlade za još godinu dana.
– Na novim izborima sigurno je da bi DSS i SRS osvojili još manji broj glasova, a pitanje je da da li bi SPS bez koalicije u kojoj je trenutno uopšte prešao cenzus. Proevropske stranke bi osvojile ubedljivu većinu i bilo bi im lakše da formiraju vladu. Problem je, međutim, u tome što bi to oduzelo građanima Srbije i njhovoj budućnosti još godinu dana, pa je pitanje koliko bi to bilo celishodno – zaključuje Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari