Poslanici Demokratske stranke u Skupštini Srbije ograđuju se od svog stranačkog kolege i poslanika Vuka Jeremića, kome je u septembru počeo jednogodišnji mandat predsedavanja Generalnoj skupštini UN, za vreme kojeg neće poštovati prvi stav Poslovnika o radu srpskog parlamenta: „Narodni poslanik je dužan da učestvuje u radu Narodne skupštine“.


Neke demokrate kritikuju Jeremića, smatrajući da nije dobro za DS da se za vreme njegovog odsustvovanja praktično odriče jednog mandata, neki govore da je to i etički problematično, pojedini ističu da sličnih primera ima i u drugim partijama, a većina ne želi da se detaljnije odredi, konstatujući da je bivši ministar „vlasnik svog mandata“.

Srđan Miković, poslanik DS, smatra da bi za njegovu stranku bilo „najkorisnije“ da se Vuk Jeremić odrekne poslaničkog mandata. To bi, prema njegovim rečima, bilo i „najmoralnije“.

„Svaki glas poslanika u Skupštini Srbije je veoma bitan za DS. Međutim, mandat pripada poslaniku i Vuk Jeremić može s njim da radi šta hoće. Meni samo može nešto da se sviđa ili ne sviđa“, objašnjava Miković. On dodaje da osim Jeremića, koji će biti odsutan godinu dana, i mnogi drugi poslanici nisu previše prisutni u parlamentu i to ne samo iz opozicije, već i iz vladajućih stranaka.

Borislav Stefanović, uz Mikovića verovatno najaktivniji poslanik opozicione DS, za Danas kaže da je odluka o tome da li će se odreći mandata na Jeremiću.

„To što je Vuk Jeremić i dalje poslanik i prima paušal jeste po zakonu, ali se postavlja pitanje svrsishodnosti zadržavanja mandata. Mislim da to Jeremić obezbeđuje političku odstupnicu u Srbiji posle GS UN. Spekuliše se da bi po povratku u zemlju Jeremić mogao da promeni i stranačke boje. Ne znam da li je to tačno, ali u svakom slučaju apeli na njega da se odrekne mandata su beskorisni, što i on sam kaže“, ukazuje Stefanović.

Borislav Stefanović, koji je i sekretar Predsedništva DS, ocenjuje da DS nema koristi od toga da Jeremić bude poslanik dok je u Njujorku, pri čemu ističe da „nije problem samo on, već ima puno poslanika DS koji ne dolaze u Skupštinu“.

Dragoljub Mićunović, šef poslaničke grupe DS, za Danas ukazuje da je svaki poslanik vlasnik svog mandata i da ne postoji mehanizam da mu se to pravo oduzme. „Stvar je Jeremićeve lične procene šta će da radi s mandatom. Jasno je da neko ko je u Njujorku ne može da učestvuje u radu parlamenta i da ne doprinosi zakonodavnim aktivnostima“, kaže Mićunović.

Konstantin Samofalov, takođe poslanik DS, smatra da je „za Srbiju korisnije to što ima predsedavajućeg GS UN nego što je loše što Jeremić neće godinu dana prisustvovati sednicama Skupštine Srbije“.

– U većini partija ima poslanika koji ne prisustvuju sednicama i ne opravdavaju poverenje građana koji ih plaćaju. U tom smislu, ne bih ovo pitanje personalizovao, već bih ga postavio svim poslaničkim grupama za čitav niz parlamentaraca koji iz neopravdanih razloga odsustvuju – napominje Samofalov.

Podsetimo, Vuk Jeremić je u odgovoru redakciji Danasa koji smo juče objavili naveo da nema nameru da vrati poslanički mandat. Ocenio je i da je, „imajući u vidu brojnost skupštinske većine, teško tvrditi da moje privremeno odsustvo utiče na zakonodavni rad Narodne skupštine i njeno ukupno funkcionisanje“.

Vladimir Goati za Danas o „slučaju Jeremić“

Loše u svakom slučaju

Vladimir Goati, predsednik Transprentnosti Srbija, za Danas kaže da Vuk Jeremić ne doprinosi radu Narodne skupštine i da zbog toga ne treba da prima naknadu, takozvani paušal. „Mislim da je moguće da Jeremiću poslanički mandat miruje i da ne prima nikakav novac“, navodi Goati.

Na pitanje da prokomentariše ponašanje DS, koja toleriše da punih godinu dana nema jedan glas u parlamentu, Goati kaže da je to posledica „nesnalaženja demokrata u opoziciji“, kao i činjenice da je rukovodstvo DS zaokupljeno unutarstranačkom utakmicom.

„Jedna godina odsustvovanja iz Narodne skupštine je previše, jer u nekim prilikama jedan glas zaista može da bude odlučujući. Mogli su da umesto Jeremića postave sledećeg na listi, jer je on objektivno sprečen da obavlja tu funkciju. To je možda i politička procena, ali ako je tako, onda mislim da je pogrešna, a ako je javašluk – onda je isto pogrešno“, zaključuje Vladimir Goati. L. V.

Jeremić poslao uplatnice Danasu

Iz kabineta predsedavajućeg GS UN Vuka Jeremića redakcija Danasa je dobila skenirane uplatnice kojima se, kako kažu, potvrđuje da ovaj poslanik DS paušal od oko 30.000 dinara uplaćuje humanitarnoj organizaciji Božur, koja pomaže interno raseljena lica s KiM. U propratnom pismu se navodi da je Jeremić, nakon odluke Vlade Srbije iz avgusta 2012. o budžetu za predsedavanje GS UN, čime su se stekli uslovi za njegov odlazak u Njujork, doneo odluku da poslanički paušal donira u humanitarne svrhe. Jeremić je počeo da uplaćuje 21. avgusta i to dva puta mesečno po prijemu novca na svoj tekući račun. Vuk Jeremić je poslanik Skupštine Srbije od 31. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari