Slaba izlaznost birača, loš profil izborne kampanje koju su vodile demokrate, akcija „belih listića“, izostanak podrške glasača koalicionih partnera DS i opšte nezadovoljstvo građana glavni su razlozi poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima, smatraju sagovornici Danasa Dejan Vuk Stanković i Miodrag Radojević.



Prema njihovim rečima, Tadićeva kampanja se više bavila Tomislavom Nikolićem nego svojim programom, što je demotivisalo proevropske birače da izađu na izbore, dok su, s druge strane, pristalice kandidata koalicije okupljene oko SNS bile disciplinovanije i u većem broju glasale.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, ocenjuje za Danas da su apstinencija birača DS i opšta klima nezadovoljstva i zasićenosti političkom strukturom koja je pokazala „mršave rezultate na svim nivoima“ ključni razlozi za Tadićev neuspeh. Kako dodaje, birači su glasali protiv Tadića, a manje za Nikolića.

„Tu je i kampanja belih listića, koja je takođe zaslužna za poraz Borisa Tadića. Jednom delu glasača sigurno je dosadila i kampanja koju su vodile demokrate, jer ih nije motivisala kao ona pre četiri godine. Trebalo bi navesti i to da se nije dogodila podrška glasača pojedinih partija čiji su lideri podržali Tadića“, ukazuje Stanković.

Prema njegovim rečima, srednji sloj koji glasa za DS je postao „sloj u nestajanju i umesto da izađu na birališta oni su ostali kod kuće“. Naš sagovornik objašnjava da su glasači Tomislava Nikolića bili disciplinovaniji i u većem broju izašli na biračka mesta i da na njih nisu uticali njegovi „gafovi“ zbog navodnih izbornih krađa.

Upitan da li je iznenađen ovakvim izbornim rezultatom, Stanković odgovara da je očekivao da će Tadić pobediti, dodajući da su, ipak, obe interpretacije bile moguće. „Rezultati u prvom krugu predsedničkih izbora, kao i parlamentarni rezultati, nisu direktno ukazali da je autoritet DS narušen. Jedan deo birača smatra da je Tadić najodgovorniji za sve, ali treba istaći da razlozi za njegov poraz idu u paketu“, zaključuje Dejan Vuk Stanković

Miodrag Radojević, politički analitičar, ističe za Danas pet razloga zbog kojih je Tadić izgubio na predsedničkim izborima – prvi je sam profil kampanje koju je Tadić vodio, jer je više pažnje posvetio svom protivkandidatu nego izbornom programu. „Tadić nije bio ubedljiv i nije prihvatio Nikolićevu bačenu rukavicu. Mogao je reći da će podneti ostavku na mesto lidera DS, kao što je to obećao Nikolić. Birači su ga poistovetili s politikom vlade, i to je drugi razlog njegovog neuspeha“, ukazuje je Radojević.

Prema njegovim rečima, treći razlog je taj što izbori nisu imali referendumski karakter, već su glasači birali između dve ličnosti. Četvrti razlog, dodaje naša sagovornik, je izostanak podrške koalicionih partnera, jer su simpatizeri tih stranaka ostali kod kuće. „Kampanja belih listića je poslednji razlog. Jedan deo intelektualne zajednice je bio veoma kritičan prema Tadiću, ali on to nije ozbiljno shvatao“, naglašava Radojević.

Na pitanje da li je iznenađen izbornim rezultatom, on odgovara da je i ranije bio skeptičan da će Tadić lako dobiti izbore, jer je Nikolić bio u povoljnijoj poziciji. „Nisam toliko iznenađen, jer nisam bio ubeđen da će Tadić pošto-poto pobediti“, navodi Miodrag Radojević.

Goati: Tadić je žrtveno jagnje

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, ocenjuje da je Boris Tadić „žrtveno jagnje“ loše politike vlasti. „Predsednik Demokratske stranke bio je personifikacija i nekakva žrtva svega onoga što se očekivalo i što je mimoišlo partiju, tako da se sve sručilo na njega, počevši od ekonomskih problema na koje zaista Srbija nije imala mnogo uticaja, ali i dosta grešaka kojima je kumovala DS“, upozorava Goati, koji među najveće greške vlasti navodi neodlučnu borbu protiv korupcije i „veoma lošu“ reformu pravosuđa. Goati ipak smatra da naprednjaci imaju veoma slab koalicioni potencijal i da će vlada ostati ista kao i dosad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari