Demokrate zasad ne insistiraju na Šutanovcu 1Foto: Miroslav Dragojević

Demokratska stranka želi da bude okosnica okupljanja opozicionih stranaka u razgovorima o zajedničkom kandidatu, jer sebe smatra najozbiljnijom opozicionom strankom.

A njihovog lidera Dragana Šutanovca mnogi u partiji vide kao predsedničkog kandidata.

Iako Šutanovac ali ni ostali iz vrha DS to javno ne govore, insistiranje demokrata, koje se sve češće može nezvanično čuti od njemu bliskih ljudi, jeste da je Šutanovac najbolji kandidat za predsednika, čak i budući predsednik. Takvo razmišljanje u stranci možda bi moglo da uspori ili pak i da dovede do kraha razgovore opozicije o zajedničkom kandidatu.

Izvori Danasa u DS kažu da je sam Šutanovac pod pritiskom jer mnogi u stranci misle da bi njegova kandidatura bila prečica za povratak na vlast. On je trenutno, kako kažu, spreman da se ne kandiduje, ali je pitanje koliki će pritisak stranke na njega biti ubuduće. S druge strane, mnogi u DS ne gledaju pozitivno na razgovore sa SDS Borisa Tadića ili pak sa DJB Saša Radulovića. Postoje nezvanične priče da u DS smatraju da će Radulović ukoliko se dogovor postigne tražiti da ga DS podrži u slučaju da se kandiduje za gradonačelnika Beograda. Naši izvori kažu da DS neće pristajati na velike ustupke i kandidate koji ne zadovoljavaju njihove kriterijume. Sagovornici ukazuju i na to da je još uvek rano govoriti o ishodu razgovora, ali da poznajući aktere razgovora ništa ne sme da začudi.

Dragan Šutanovac, lider DS, za Danas kaže da je činjenica da u DS postoje ljudi koji bi više voleli da njihova stranka ima svog kandidata, a ne nekog drugog, da ga takvo mišljenje ne obavezuje kao i da odluka o tome ko će biti kandidat DS još nije doneta.

On naglašava da od samog početka razgovora o zajedničkom opozicionom kandidatu daje maksimum u tome da se taj kandidat pronađe kao i da se o njemu postigne dogovor. O scenarijima šta će se dogoditi ako do dogovora ne dođe, zasad ne razmišlja jer želi da misli pozitivno.

Kako kaže, o zajedničkom kandidatu će najpre razgovarati sa relevantnim parlamentarnim proevropskim strankama, a kada dogovor bude postignut, onda se može razgovarati i sa manjim partijama i pokretima koji nisu u parlamentu.

Jovan Komšić, sociolog i politički analitičar, za Danas kaže da bi DS u ovoj fazi koja ne daje mnogo osnova za optimizam odgovaralo da sa svojim predsedničkim kandidatom u izbornoj trci koliko-toliko očuva jezgro onih građana koji su spremni da glasaju za tu stranku iako njihov kandidat ne bi ima šansu da uđe u drugi krug.

– DS se možda i odluči na takav korak kako bi očuvala svoj parlamentarni kredibilitet. Da li će do toga doći sada se sa sigurnošću ne može reći, kao što se ne može reći da li će opozicija doći do zajedničkog kandidata. Istraživanja pokazuju da bi najbolje šanse za ulazak u drugi krug imao kandidat koji nije politička i stranačka ličnost. Nisam siguran da opozicija može doći do dogovora. Boris Tadić, čije kolege iz SDS nisu došle na stranačku skupštinu DS kao gosti, kaže da ima snage za prevladavanje sujeta. Sve je na dugom štapu – navodi Komšić.

Prema njegovim rečima, možda dogovor postignu veće parlamentarne opozicione stranke, a možda i pod pritiskom opšte atmosfere i saveta nekih prijatelja iz Socijalističke internacionale lideri odustanu od sujeta i uskih stranačkih interesa i uđu i zajedničku predizbornu koaliciju sa jednim kandidatom.

– Onda Šutanovac nije u ovoj opciji. S obzirom da dobro znaju sebe ali i druge i da mi njih dobro znamo, postoji mogućnost da se odluče za vrapca u ruci, što bi značilo da se opredele za očuvanje svog parlamentarnog kredibiliteta i stabilizaciji svojih stranaka – zaključuje Komšić.

Sastanak o uslovima, ne o kandidatu

Prema rečima Šutanovca, DS se na razgovore opozicionih stranaka u petak na poziv Janka Veselinovića, lidera Pokreta za preokret, odazvala pozivu jer je tema bila regularnost izbora, njihova kontrola odnosno obezbeđivanje demokratskog izbornog procesa, a ne razgovori o zajedničkom kandidatu. On najavljuje da će DS i dalje učestvovati u razgovorima o regularnosti izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari